CDA wil andere opzet kosten archeologisch beleid Medemblik

Medemblik – Het CDA wil dat de gemeente Medemblik gaat kijken naar een andere opzet voor de kosten die komen kijken bij een verbouwing of nieuwbouw waarbij de grond dusdanig wordt verstoord dat de resten uit de oudheid verloren kunnen gaan anders wordt opgezet.

Archeologische waarde

arie schoutenArie Schouten(CDA) zegt: ,, Nu is het zo dat als er een verstoring is in een archeologisch waardevol gebied(meestal in de woonlinten of kernen) dan is de verstoorder verplicht om dit onderzoek te betalen. Dit bedrag kan flink oplopen als men oude woonplekken vindt uit de vroeg middeleeuwse tijd of prehistorie. Bedragen van €25.000,- of hoger zijn dan geen uitzondering. De kosten worden aan de aanvrager toegerekend terwijl hier sprake is van een belang voor de cultuurhistorie van de streek ,stad of dorp! Maar als je als particulier een oude woning of stolp (niet zijnde een monument) wilt slopen om een nieuwe te bouwen heb je er wel mee te maken. Bij ontwikkelaars geldt het minder omdat die vaak een groter gebied ontwikkelen waardoor de kosten beter kunnen worden gedeeld.

Schouten zegt dat de oorzaak ligt bij het gemeentelijke beleid dat er vanuit gaat dat de aanvrager de kosten draagt die horen bij een vergunningaanvraag en de eisen die aan deze vergunning worden gesteld, waaronder dus de kosten voor archeologisch onderzoek en of het noodzaak is om deze archeologische resten te behouden.  Het liefst ziet Arie Schouten dat de kosten voor particulieren worden verminderd of zelf helemaal worden afgeschaft. Dit zou kunnen door een fonds die door de gemeente wordt ingesteld in het leven te roepen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.