Waterberging Opperdoes heeft uniek plantje, de ‘Rond Wintergroen’.

OPPERDOES – Waterberging Opperdoes, ook wel bekend als de Skoôt, is aangelegd in 2013 en sindsdien in beheer bij Landschap Noord-Holland. Alhoewel dit gebiedje slechts 10 hectare groot is, komt er al een opmerkelijk grote verscheidenheid aan planten en dieren voor. Vanaf het aangrenzende fietspad is de waterberging goed te overzien en komen met een beetje geluk vogelsoorten als Bruine Kiekendief, Kluut, of Baardmannetje in beeld. Nog jaarlijks worden nieuwe soorten voor het terrein ontdekt, maar dit jaar werd wel een heel bijzondere vondst gedaan.

Uniek voor West-Friesland

Boswachter Roelf Hovinga vertelt tegen Medemblik Actueel: “Op een met mos en lage wilgjes begroeide helling werden honderden plantjes van het Rond Wintergroen gevonden. Deze plantensoort staat in Nederland op de Rode Lijst van in hun voortbestaan bedreigde planten en komt in ons land vooral nog in de duinstreek voor. Ze groeit daar op voedselarme plekken die jaarrond wat vochtig blijven. Rond Wintergroen is te herkennen aan de roomwitte bloemen, de vaak wat rood aangelopen, lange stengel en de donkergroene, zwak glanzende bladeren die rond van vorm zijn. Zoals de naam al doet vermoeden blijven deze bladeren ook in de winter groen en vallen dan voor het geoefende oog op te midden van de verder dorre vegetatie.

In de regio Westfriesland was deze plantensoort tot nog toe nog nergens bekend, de vondst in Opperdoes is daarmee des te opmerkelijker. Bij de aanleg van de waterberging zo’n zeven jaar geleden is de voedselrijke bovenlaag verwijderd, waardoor geschikte omstandigheden zijn gecreëerd voor planten die van wat schralere omstandigheden houden. Dan moet natuurlijk eerst nog wel een zaadje per ongeluk terecht komen op zo’n geschikt plekje. Bij wintergroen wordt het zaad verspreid door de wind, een zaadje weegt namelijk slechts vier microgram (een microgram is één miljoenste gram).

Tekst loopt door onder de foto

Bijzondere plantensoort

Als alles goed gaat en één of enkele zaadjes uitgroeien tot planten kan het hard gaan, zo blijkt uit de vele honderden plantjes die er inmiddels staan! Bij het beheer van het terrein zullen we de komende jaren rekening houden met deze bijzondere plantensoort, bijvoorbeeld door slechts in een deel van de groeiplaats te maaien of opslag te verwijderen,” aldus boswachter Roelf Hovinga

Reageren via facebook