10.8 C
Medemblik
26 oktober 2020 19:10
Medemblik Actueel.

Siem Zeilemaker: “Afvalstort ongevaarlijk? Ik heb er geen verstand van”

MEDEMBLIK -PWF-voorman Siem Zeilemaker is zachtjes gezegd niet blij met wat er nu allemaal weer gaan worden gestort op de vuilstort in de Wieringermeer bij Opperdoes. Na de uitbreiding wat geen uitbreiding is maar eigenlijk weer wel, werd afgelopen woensdag bekend dat Afvalzorg 30 ton vervuild grit mag storten, vervuild met het kankerverwekkende Chroom-6, en 250 ton ander schadelijk afval.

Siem Zeilemaker zegt tegen Medemblik Actueel over de nieuwe vergunningen: “Samen met heel veel mensen in Opperdoes en Medemblik zijn we de stank van de vuilstort in de Wieringermeer al heel lang zat. We hebben samen handtekeningen verzameld, die we aangeboden hebben aan de gedeputeerde in Haarlem, ingesproken daar bij de milieucommissie en ga zo maar door.

Duidelijk is dat hier alles gestort wordt wat verder overal in NL verboden is. Allemaal ongevaarlijk? Ik heb er geen verstand van.

Siem Zeilemaker

Nu wordt de stort weer uitgebreid. Er komt een stuk bij speciaal voor Sortiva, maar of het nu HVC, Sortiva of Afvalzorg heet, het zal ons een worst zijn als er maar duidelijkheid komt en als we maar van stank en weetikwat voor overlast af zijn. Er is al vooraf bepaald dat een MER-rapport niet nodig is, maar een (minimale) toename van stank is niet uitgesloten!

Stank kan je ruiken, de een heeft er meer last van dan de ander, maar hoe het zit met al dat andere afval wat daar gestort wordt? Nu weer het bericht dat er ook Chroom 6, u weet wel dat spul waar ze bij defensie doodziek van zijn geworden, gestort wordt.

Ik denk dat dit niet iets is wat meteen door de lucht verspreid wordt, maar als de zon hier, zoals een paar weken geleden gebeurde, verbleekt door roetdeeltjes van de bosbranden in Californië begin ik toch te twijfelen.

Een paar meldingen van wat daar gebeurt:

  • Kort geleden vroeg HVC een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe “afvalstroom”. Wat voor afval???
  • Afvalzorg vraagt ontheffing van een stortverbod voor het storten van linoleumafval. Mag nergens verbrand worden, maar alleen bij ons gestort.
  • Afvalzorg vraagt ontheffing van een stortverbod voor het storten van steenwolmatten, vervuild met ToBRFV. Ik moest het ook ff opzoeken, maar ToBRFV is een virus dat voor kan komen op tomaat, paprika en Spaanse peper. Het behoort tot de tobamovirussen en kan schade veroorzaken in de teelt. Tobamovirussen zijn makkelijk via contact (mechanisch) overdraagbaar op waardplanten en dus zeer besmettelijk.

Al deze meldingen zijn te zien op https://mozardloket.odnzkg.nl Dat is ook de Omgevingsdienst waar u moet zijn met klachten! Bel 088-5670200 . Niet bij HVC, de gemeente of bij onze ODNHN. Deze ODNZKG is ook de OD die Tatasteel moet controleren!!!

Verder zeg ik niks. Wij vragen alleen om actie .

Reageren via facebook