13.9 C
Medemblik
25 september 2020 19:00
Medemblik Actueel.

Foto: IVN West-Friesland

GroenLinks Medemblik wil het Egboetswater als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ laten aanmerken

OOSTWOUD – Het Egboetswater is ontstaan toen in de jaren ’70 het gebied tussen Oostwoud/Midwoud en Hauwert werd verkaveld en is nu een oase van rust waar bos, water en ecologische oevers elkaar afwisselen.

Het Egboetswater wordt beheerd door het Recreatieschap West-Friesland en het IVN- West-Friesland onderhoud het gebied en geeft rondleidingen en heeft volgens GroenLinks potentie om uit te groeien tot een natuur-/recreatiepark van grote allure.

In een brief aan het college van Medemblik schrijft Gilles Beydals, voorzitter van GroenLinks in de gemeente Medemblik: ‘Met de wetenschap in het achterhoofd dat Nederland in de toekomst meer bomen nodig heeft, zijn wij ervan overtuigd dat dit de ideale locatie is voor bosaanplant. Dit zou in lijn zijn met de wensen van de inwoners van Midwoud en Oostwoud, namelijk “… her en der bosschages in ere herstellen. Per slot van rekening zit het woord ‘woud’ niet voor niets verankerd in de namen van alle omringende dorpen.

Oostwoud en Hauwert, mooiste lintdorpen van Noord-Holland

Het gebied wordt begrensd door twee van de mooiste lintdorpen van Noord-Holland: Oostwoud en Hauwert. De provincie heeft zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van de karakteristieken van deze dorpen. In tegenstelling tot aangrenzende kernen als Twisk, Opperdoes, Lambertschaag en Abbekerk zijn zij in de nieuwe omgevingsverordening echter niet bestempeld tot Bijzonder Provinciaal Landschap. Door het gebied rond het Egboetswater in het grote geheel mee te nemen, zou de grens die er getrokken is, als minder arbitrair worden ervaren,’ gaat Gilles Beydals verder.

‘Het gebied rond het Egboetswater, waarvan het feitelijke natuurgebied slechts een heel klein deel uitmaakt, heeft bovendien nadrukkelijk bescherming nodig. Daarbij springt allereerst de terugloop van de hoeveelheid  weidevogels in het oog. Aan de oostkant wordt het gebied bedreigd door uitdijende glastuinbouw, inclusieflichtvervuiling en huisvesting voor arbeidsmigranten. Aan de westkant bevindt zich de nieuwbouw van Hauwert, de wijk Papenveer, met inmiddels meer dan 50 woningen. Zonder de relatieve bescherming van het BPL-keurmerk, zal het gebied in de toekomst onherroepelijk worden weggedrukt door grootschalige glastuinbouw en relatief grote nieuwbouwprojecten. Dat willen wij voorkomen,’ besluit Beydals.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?