16.3 C
Medemblik
8 juli 2020 22:06
Medemblik Actueel.

CDA: ‘combineer doelgroepenvervoer met openbaar vervoer’

REGIO – Tijdens de Provinciale Statenvergadering van maandag 11 juni 2018 is het initiatiefvoorstel ‘Pilot naar combinatie Openbaar Vervoer met Doelgroepenvervoer in Schagen’ van PvdA, CDA en D66 unaniem aangenomen. “Nu dit voorstel is aangenomen, kunnen we starten met een onderzoek naar een pilot om het vervoerssysteem te verbeteren. Dit willen we doen door verschillende aanbieders met elkaar te combineren die nu nog los van elkaar rijden”, aldus PvdA Statenlid Nico Papineau Salm.

Het combineren van Openbaar Vervoer met doelgroepen vervoer houdt in dat wordt gekeken hoe de reguliere bus, leerlingenvervoer, ziekenvervoer, etc. elkaar kunnen aanvullen. CDA Statenlid Dennis Heijnen: “Nu komt het voor dat drie busjes achter elkaar aan rijden, met in alle bussen maar 1 of 2 personen. Het combineren van deze vervoersstromen biedt de reiziger meer mogelijkheden. Bovendien wordt het vervoersysteem efficiënter, goedkoper en minder milieubelastend.” Het onderzoek gaat van start in Schagen en gebruikers kunnen tijdens de pilot gebruik blijven maken van hun eigen betaalpas/betaalsysteem.

In het verleden is het combineren van vervoersstromen ook al eens geprobeerd, toen zonder succes. “Daarom vragen we nu eerst om een onderzoek. Na deze onderzoeksfase moeten de betrokkenen de voor- en nadelen afwegen en een besluit nemen om het in de praktijk uit te gaan voeren,” volgens D66 Statenlid Andries Tijssens. “Wij hebben er vertrouwen in dat de partners er met een goed plan uitkomen. Het project heeft echter ook een noodrem, mocht het niet lukken. Maar die gebruik je alleen in noodgevallen.”

Het zou kunnen zijn dat de pilot hier stopt omdat gebleken is dat de bundeling van de verschillende vervoersstromen niet haalbaar is. Dat wordt na afloop eerst in PS besproken. Bij een positief besluit vindt de concrete uitvoering in de praktijk plaats. Het verloop van de pilot moet zowel tijdens als na afloop goed worden geëvalueerd. Als het onderzoek en de pilot positieve resultaten opleveren, wordt er op basis van het verzamelde materiaal bekeken of en hoe de aanpak in meerdere gemeenten kan worden toegepast.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?