Bewoners Tomatenmarkt Zwaagdijk-Oost willen een hele oplossing, GemeenteBelangen stelt vragen

ZWAAGDIJK-OOST – De inwoners van de Tomatenmarkt in Zwaagdijk zijn nog steeds ontevreden. Vrachtauto’s mogen blijven parkeren en door Europese regels mogen chauffeurs blijven slapen in de cabine. De ongemakken die dit met zich mee brengt maakt de inwoners moedeloos. Doordat er geen sanitaire faciliteiten zijn, doen ze de behoeften in de struiken en dat allemaal op 50 meter van de woningen.

Vrachtauto’s staan hier soms meerdere dagen. Wassen van zichzelf doen ze gewoon op straat. Bewoners zien dit vanuit hun huiskamer en zien dan ook lichaamsdelen die je liever niet wil zien. De gemeente is op de hoogte, want er zijn meldingen van gedaan.

Verder blijft ook de verkeersveiligheid een grote zorg. Er is vaak maar 1 helft van de weg beschikbaar. Wanneer inwoners willen vertrekken met de auto is het maar hopen dat ze niet oog in oog staan met een tegemoetkomende vrachtwagen.

Gerben Gringhuis van GemeenteBelangen is er van overtuigd dat de overlast voor inwoners verminderd kan worden. De gemeente heeft met een zogeheten aanwijzingsbesluit een uitzondering gemaakt zodat parkeren mogelijk wordt gemaakt op bedrijventerrein WFO. Van veel van de aangewezen stroken op het WFO terrein wordt weinig gebruik gemaakt, dus de parkeerstrook nabij de Tomatenmarkt is qua capaciteit niet nodig. Wanneer de uitzondering voor die strook wordt ingetrokken, ontstaat er in de ogen van Gringhuis direct een parkeerverbod. Dit kan dan verduidelijkt worden met bebording en er kan nog gerichter gehandhaafd worden. Dit zou een enorme verlichting zijn voor de inwoners.

Gerben Gringhuis geeft aan dat de oplossing die hij voorstelt, de parkerende chauffeurs niet wegjaagt, dat is ook niet mijn intentie. Chauffeurs moeten op een rustige plek hun vrachtwagen kunnen parkeren en ook voldoen aan de rusttijden en dat kan nog steeds op het WFO terrein. Ideaal is het niet, maar met de regio en de provincie moet er gekeken worden naar gefaciliteerde plekken. Daar waar ook sanitair aanwezig moet zijn. Hier kunnen we niet alleen als gemeente Medemblik voor verantwoordelijk zijn.

Of het college wil meewerken aan de oplossing zoals Gerben Gringhuis van GemeenteBelangen voorstelt, moet blijken uit de beantwoording van de schriftelijke raadsvragen.

Reageren via facebook