12.4 C
Medemblik
8 juli 2020 02:29
Medemblik Actueel.

Foto: Pascal van As

Kasteel Radboud, van museum naar evenementenlocatie

MEDEMBLIK – Een enorm monument als Kasteel Radboud, 1 van de weinigen nog in Nederland blijkt op de maandagen gewoon gesloten te zijn maar ook regelmatig gesloten omdat het dan als trouwlocatie of voor een ander besloten feest wordt gebruikt

Uit eigen waarnemingen hebben wij kunnen zien dat de laatste 3 maandagen er tientallen mensen voor de poort hebben gestaan om het kasteel te bezoeken, na een tip vanuit deze groep inwoners. Maar wat schetst de verbazing, ook op andere dagen gaat de poort op slot omdat er dan bv. bruiloften zijn of andere besloten evenementen.  Zo stond er vandaag 2 weken geleden een groep van zeker 35 fietsers die een tochtje door West-Friesland maakten (Duitse toeristen) voor een dichte poort en vorige week maandag een grote groep bezoekers die met de stroomtram naar Medemblik kwamen

Lees ook: Wethouder tovert grote zak geld voor Medemblikker musea tevoorschijn

Siem Zeilemaker (PWF) zet ook vraagtekens bij hoe het kasteel gesloten kan zijn tijdens de drukte periode van het jaar.  In een reactie zegt Zeilemaker: ,,Het gaat goed met ons Kasteel. Het is kortgeleden helemaal opgeknapt en kan bouwkundig weer jaren mee. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals met de Valkenier op woensdag, en welk kind wil niet graag een echt kasteel bezoeken en alles weten over ridders, jonkvrouwen etc.

Maar het moet niet zo zijn dat “ons” kasteel regelmatig gesloten is, zeker in de zomermaanden, omdat er allerlei commerciële activiteiten in plaatsvinden. Het is al elke maandag dicht, maar kan ook op elke andere dag gesloten zijn vanwege een bruiloft, receptie of wat dan ook. Op de site staat dat je eerst maar moet bellen om te informeren of het open is. Sorry hoor, maar ik vind dat daar duidelijkheid over moet zijn. De gemeente (dus u) geeft ook subsidie aan het kasteel en ik vind dat je dan ook eisen kunt stellen.

Mark van den Bos directeur van de Stichting Monument Bezit en eigenaar van Kasteel Radboud zegt in een reactie: ,, De openstelling van kasteel Radboud is sterk afhankelijk van vrijwilligers. Deze groep vrijwilligers is in staat om maar liefst zes dagen per week open te zijn. Een prestatie waar iedereen bij het kasteel trots op is.  Wij zijn daar uiteraard ook erg blij mee. 

Op de vraag waarom het kasteel op maandag is gesloten, kunnen we kort en bondig antwoorden dat dit de dag is waarop de minste bezoekers komen.  Het is één van de twee wisseldagen van de vakantiehuisjes en dat betekent dat een grote groep van onze bezoekers die dag nog niet op stap gaat om musea te bezoeken. 

Met de keuze om de maandag gesloten te zijn hebben wij gemerkt dat  we de druk op het vrijwilligersteam wat hebben kunnen verzachten. Wij zijn graag zuinig op de vrijwilligers die dit elke week opnieuw presteren. Wij merken dit jaar dan ook nog geen lagere bezoekersaantallen, dan vorig jaar toen het kasteel tijdens het hoofdseizoen wel op maandag open was.  Sterker nog, in de bezoekersaantallen over het gehele jaar zien wij een stijgende lijn. Een aanwijzing dat wij een groeiende groep liefhebbers kunnen bedienen.”

Lees ook: PW2010 blij met forse subsidieinvestering Medemblikker Musea

Maar dat van die bezoekersaantallen gaat niet op, in 2018 was het Kasteel lange tijd gesloten vanwege een ingrijpende renovatie/verbouwing en ging pas open toen het toeristenseizoen al enkele maanden open was.

De gemeente Medemblik kon nog geen reactie geven wegens vakantie van de wethouder. Zodra deze bekend is zullen wij erop terugkomen.

Ondertussen is het Kasteel gewoon op de maandagen gesloten, toerist of geen toerist, de poort blijft dicht.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?