Medemblik Actueel.

Medemblik

Hogere investering renovatie kunstgrasvelden door gebruik van kurk-infill

MEDEMBLIK – De kunstgrasvelden die bij diverse voetbalclubs in de gemeente Medemblik liggen zijn toe aan renovatie/vervanging waarbij het gebruikte rubber-infill moet worden vervangen voor het duurdere kurk-infill

De gemeente gaat er vanuit dat dit per veld ± 40.000 euro duurder is dan rubber-infill. Daarnaast blijkt dat bij een van de verenigingen de onderlaag van het veld niet geschikt is om een veld met alternatieve infill te plaatsen. Dit heeft tot gevolg dat deze onderlaag eveneens vervangen moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

TPE als alternatief

TPE is een synthetische stof dat volledig voldoet aan alle strenge normen die worden gesteld ivm. de volksgezondheid. Maar omdat het een kunststof is wordt het milieu meer belast dan bij het natuurproduct kurk-infill. Een ander nadeel is dat het per veld 100.000 euro duur is ten opzichte van het nu nog gebruikelijke rubber-infill

Wordt er besloten om toch bij rubbergranulaat te blijven dan zijn de kosten ± 1.3 miljoen euro, 300.000 euro hoger dan begroot. Wordt er besloten om kurk-infill te gaan gebruiken dan zijn de kosten ± 1.6 miljoen euro.


De gemeente Medemblik laat weten dat de voorkeur uitgaat naar kurk-infill en dat de afschrijving van de kunstgrasvelden wordt gedekt door de structuele toevoeging aan de reserve te corrigeren waardoor er ruimte in de begroting ontstaat om de grasvelden te vervangen.

De kosten die kunstgrasvelden met zich meebrengen en de discussies over de infill materialen, legitimeren de vraag of het verstandig is bij renovatie velden weer om te bouwen naar natuurgras. Dit is uiteraard afhankelijk van de vraag of hiermee voor de betreffende vereniging(en) voldoende speelcapaciteit wordt gerealiseerd. Dit zijn echter beleidskeuzes die niet op korte termijn gemaakt en geïmplementeerd kunnen worden. Wanneer deze velden zijn vervangen, zijn er de komende jaren geen velden die vervangen moeten worden en is er ruimte om dit grondiger te onderzoeken,” meldt de gemeente Medemblik.

Het college stelt de gemeenteraad voor om pas in te stemmen met het voorstel tot de begrotingsbesprekingen, nadeel is wel dat vervanging van de velden dan moet worden uitgesteld terwijl keuring van de velden heeft aangetoond dat vervanging noodzakelijk is om aan de sporttechnische eisen te voldoen. Ook loopt de gemeente risico met de aansprakelijkheid bij ongevallen die op het veld gebeuren. Maar de gemeente onderneemt nu geen verdere acties tot duidelijk is welke middelen beschikbaar komen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageren via facebook