10.9 C
Medemblik
20 september 2020 09:30
Medemblik Actueel.

Foto: Sylvano Rosenberg

Zeldzame kleine Europese Kraanvogel gespot bij Medemblik

MEDEMBLIK – De kleine Europese Kraanvogel is bezig met een comback in Nederland, maar vooral in het oosten van ons land is deze vogel soms te zien, bij ons in Westfriesland is het een zeldzaamheid tot afgelopen vrijdag toen fotograaf Sylvano Rosenberg een jonge Europese kraanvogel voor de lens kreeg.

Of deze kraanvogel een blijvertje is of op doorreis is naar Scandinavië zal de tijd leren. De in Nederland doortrekkende kraanvogels broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Europa en noordelijk Afrika. Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek.

Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa. Kraanvogels hebben tamelijke vaste verblijfplaatsen en dito trekroutes, zowel in het voor- als najaar. Ze trekken in lange slierten, V’s of in rommelige groepen. Regelmatig maken ze ook gebruik van thermiek. Ze roepen veel, vooral bij landen en opstijgen. De piek in de najaarstrek ligt meestal eind oktober, maar loopt door tot december.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?