9.1 C
Medemblik
26 februari 2021 17:02
Medemblik Actueel.

Mike van Vugt de nieuwe Max Verstappen? Nu kampioen BNL!, straks Wereldkampioen?

WOGNUM – Voor karter Mike van Vugt lijkt dit seizoen alles te lukken. Ruim een week geleden won de elfjarige inwoner van Wognum tijdens het NK al het felbegeerde ticket voor het WK karten in Italië, zondag won hij tijdens de laatste ronde van de BNL Karting Series het kampioenschap in de minimax-klasse. Hij mag zich nu de beste rijder van de Benelux noemen en dat deed hij door naar een schitterende dagzege te snellen!

Natuurlijk lachte Mike van oor tot oor toen hij gehuldigd was als kampioen. “Ik ben echt superblij”, zei hij uitgelaten. Want hij je kunt nu al wel stellen dat hij bezig is aan een topseizoen. “Ik ben blij vanwege de titel in de BNL, maar misschien nog wel meer vanwege het WK-ticket.”

Mike van Vugt Benelux kampioen  A81F0019De Rotax Max Grand Finals, zoals het WK officieel heet, is een evenement dat geldt als de Olympische Spelen van de kartsport. Ruim 350 rijders uit dik 50 landen uit de hele wereld strijden van 15 tot en met 22 oktober op de Italiaanse baan van Sarno om de wereldtitel in de verschillende klassen. Mike: “Ik vind het heel vet dat ik daar naartoe mag. De meeste karters maken dat niet mee. Nu ga ik daar proberen te winnen. Al hangt dat wel heel erg van de spullen af die je daar krijgt. Maar ik ga sowieso heel erg mijn best doen.

Hoe het WK ook afloopt, zijn seizoen kan al niet meer stuk met zijn knappe titel in de BNL. Mike: “Dit is mijn beste seizoen. Vorig jaar was ik de beste rookie in de minimax-klasse in het NK, maar nu ben ik zelfs kampioen. Ik heb daardoor geleerd dat je altijd in jezelf moet blijven geloven. Voorheen ging ik nadenken, twijfelde ik weleens aan mezelf. Maar dan gaat het juist fout.”
Daar had de rijder van JJ Racing dit seizoen geen last van. Dat kwam ook doordat hij in maart al de BNL Kick-Off had gewonnen. Daarna werd hij tijdens de eerste ronde van het BNL-kampioenschap tweede in het dagklassement en wist hij dat hij dit jaar een serieuze titelkandidaat zou zijn. Gisteren kon hij het afmaken en dat deed hij met verve. “Ik was niet echt zenuwachtig. Ik ben er gewoon voor gegaan en dat is gelukt.

De eerste race van het weekeinde bracht hem zaterdag al een stuk dichter bij het realiseren van zijn titeldroom. Mike lag vanaf de eerste ronde aan kop om uiteindelijk als tweede over de finish te komen. “In de laatste vijf rondes kwamen een aantal rijders naar me toe en begonnen met me te vechten. In de laatste ronde werd ik nog ingehaald in een bocht waar je niet kunt verdedigen. Dat was wel even balen.”

Niettemin was hij weer flink wat punten dichter bij de titel. Bovendien maakte hij in de tweede race van het weekeinde die verloren eerste plaats goed door nu wel te winnen. “Ik ben bij de start meteen weggereden en ben daarna niet meer in de problemen gekomen. Ik had op de finish vijf seconden voorsprong.

Daarna kon het bijna niet meer misgaan voor Mike. In de derde race werd hij derde en tijdens de laatste race van het weekeinde werd hij tweede. Een overwinning en drie podiumplaatsen in één weekeinde: dat was meer dan genoeg voor de titel! “In de laatste race lag ik bij de start meteen eerste, maar reed de nummer twee naar me toe en haalde me in. Ik heb toen geen risico’s meer genomen omdat ik wist dat ik als tweede ook kampioen zou worden”, lichtte Mike toe.

Met de prestigieuze BNL-titel op zak gaat de jonge Noord-Hollander zich nu richten op de resterende wedstrijden in het NK. Ook wacht hem nog de slotrace in het BMC-kampioenschap in België. Frappant genoeg gaat de sympathieke rijder in beide kampioenschappen aan de leiding. Over talent gesproken… Als het een beetje meezit, wordt het voor hem een ultiem succesvol seizoen. “Ik wil natuurlijk proberen nog zo veel mogelijk te winnen”, zei Mike fanatiek. “Ik ga gewoon hard mijn best doen, ik ga ervoor“!

Mike van Vugt bedankt Van Vugt Verkeersopleidingen, Jacco van Dijk van JJ Racing, Koelewijn Autoschade en Carrière Uitzendbureau voor het mogelijk maken van zijn kartcarrière.

Reageren via facebook