De nieuwe Max Verstappen heet Jordi van der Weide en komt uit Hauwert

HAUWERT – West-Friesland heeft er een jong karttalent bij: Jordi van der Weide uit Hauwert. Hij is 15 jaar jong en pas sinds oktober 2018 actief in deze spectaculaire sport.

Na zijn deelname aan zijn eerste wedstrijdrace in het officiële kampioenschap van de KNAF, november 2018 in Genk (België) presteerde hij het om direct op het podium te komen. Zijn eerste race-jaar in 2019 leverde hem in het officiële Nederlands Belgisch kampioenschap van de zeven races maar liefst vijf podiumplekken op. Met als slotstuk de eerste plaats tijdens de laatste race in november in Genk, waardoor hij in het eindklassement in dit kampioenschap de tweede plaats bezette.

Nederlands kampioen

Ook zijn deelname aan het Nederlandse kampioenschap via de NAB is niet onopgemerkt gebleven. Hierin heeft hij vorig jaar een geweldige prestatie geleverd door in klasse Nederlands kampioen te worden. De optimale begeleiding vanuit Sturgis Racing uit Andijk en de technische ‘know-how’ van zijn monteur Pieter Lammes, maken zijn races tot een succes.

Beide resultaten hebben hem inmiddels de belofte-status bij het NOC/NSF opgeleverd, zodat hij van bijvoorbeeld school de topsportbegeleiding ontvangt die nodig is om optimaal te trainen en racen.

Fascinatie

Is Jordi altijd al gefascineerd geweest door de kartsport of Formule 1? “Sinds mijn geboorte vond ik racen en auto’s al leuk. Ik kijk veel autosport en zeker naar Max hoe hij het doet in de Formule 1. Vaak kijk ik ter voorbereiding op een kartweekend een youtube-filmpje, waarbij de “onboard” beelden zijn te zien van een ander, om zo bijvoorbeeld de rempunten en racelijnen te volgen. Natuurlijk verschilt het per dag, omdat de baancondities veranderen”, zegt het jonge talent.

Interesse gewekt

Jordi ging vaak karten met vrienden, omdat hij het leuk vond, maar de interesse om de sport te gaan beoefenen werd steeds groter. “Ik haalde mijn licentie en stroomde al snel door naar een kartteam. Ik mocht na één training al meedoen aan een officiële race in Genk (België).”

Sport en school

Het karttalent zit op het Tabor College Oscar Romero in Hoorn (een topsport talentenschool) en doet op dit moment MAVO. “Ik heb eerst HAVO gedaan, maar ben één niveau omlaag gegaan om meer tijd vrij te maken voor mijn sport. Het is fijn dat mijn school mij alle mogelijkheden biedt om mijn sport optimaal te beoefenen. Met huiswerk en toetsen die ik krijg, is het best veel, maar door goed te plannen is het wel te doen. Ik heb NOC*NSF beloftestatus en op school begeleiding, waardoor ik voor vakken en bepaalde dagen vrij krijg, omdat ik dan moet racen. Ook heb ik de mogelijkheid om de toetsen te verplaatsen als het te druk voor mij wordt”, legt Jordi uit.

Ambitie

Zijn ambitie is om zo succesvol mogelijk te worden in de kartsport om vervolgens in de auto-sport nieuwe successen te boeken. Waar ziet hij zichzelf over drie tot vijf jaar? “Dat hangt af van hoeveel budget ik uiteindelijk heb. Als het zoals nu doorgaat en ik nog meer sponsoren vindt, dan hoop ik mee te doen aan de topklasse. Hiervoor is veel geld nodig, want karten is nu eenmaal een dure sport. Door te trainen en dus veel meters te maken, hoop ik mijn talent te vergroten om zo de top te bereiken met steun van mijn team, school, sponsoren, vrienden en familie.”

Steun ouders

Vader Ronald steunt zijn kind door dik en dun. “Mijn vader gaat altijd mee naar de races en is ook bij de meeste trainingen aanwezig. Dit vind ik erg fijn, want mijn ouders steunen mij in alles en geven mij alle vertrouwen om goed te presteren.”

Mooie aan sport

Zijn eerste buitentraining en eerste race (in de regen) blijven Jordi altijd bij, evenals alle ervaring die hij heeft opgedaan. “Want dat moet ik uiteindelijk meenemen om goed te blijven presteren. Ook vergeet ik mijn eerste overwinning nooit en dat ik mijn eerste jaar tweede ben geëindigd in het eindklassement van het Nederlands-Belgisch Kampioenschap en bij de NAB bond Nederlands kampioen 2019 ben.” Racen staat even op ‘hold’, want het is nu winterstop. Maar Jordi blijft deze periode trainen om in zijn ritme te blijven. Het eerste raceweekend van het seizoen wordt van 29 februari tot en met 1 maart in Mariembourg gehouden. Dit is één van de zes raceweekenden die meetellen voor het Nederlands-Belgisch kampioenschap. Uiteraard gaat Jordi er alles uithalen wat erin zit.

Spieren voor Spieren

Voor het komende seizoen wil het karttalent uit Hauwert in zijn nieuwe klasse weer succesvol zijn, maar weet dat hij ook mede afhankelijk is van sponsoren. Hij bedankt hen in een door hem georganiseerde sponsormiddag op zondag 19 januari in Skagaventure in Schagen. Jordi koppelt een deel van zijn sponsorinkomsten aan een sociaal doe: te weten Spieren voor Spieren. “Ik draag een deel van mijn sponsorgelden af, wetende dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen zomaar kan sporten.”

Met de steun van zijn sponsoren, raceteam en begeleiders, heeft het hele team alle vertrouwen in een mooie toekomst.

Wie meer wil weten over karttalent Jordi van der Weide, steun en sponsoring, kijkt op www.jordikarting.com.

Via mediapartner: Rodi Media

Reageren via facebook