Column Jack Stam (VVD): “Miljoenen tekorten op het Sociaal Domein”

Bij het schrijven van deze column zijn wij in afwachting van de begroting van Medemblik voor 2021. En dit belooft weinig goeds. Net als vele andere gemeenten krijgt ook Medemblik te maken met een miljoenentekort. Het tekort was in 2019, 2,8 miljoen, voor 2021 wordt hetzelfde bedrag ingeboekt en ook voor 2020 zal het die richting op gaan.

Een van de belangrijkste oorzaken is de toename van het gebruik. Sinds de invoering van de jeugdhulp in 2015 is het gebruik van jeugdhulp met 18,5% gestegen. Inmiddels ontvangt bijna één op de acht jongeren in Nederland jeugdhulp. Veel gemeenten denken met wijkteams de kosten van de Wmo terug te dringen. Het tegendeel is waar. In gemeenten met wijkteams is het gebruik van de Wmo met 40% gestegen, in gemeenten zonder met 26%.

Hoogste tijd om deze tekorten terug te dringen en meer in control te komen. Er zijn voorbeelden van gemeenten die dit al gerealiseerd hebben. Een voorbeeld hiervan is gemeente Oude IJsselstreek (landelijke gemeente met 40.000 inwoners). Het is daar gelukt om in één jaar het tekort op het sociaal domein met 4 miljoen terug te dringen. Er is gekozen voor een duidelijk andere strategische koers. De grote gemene deler was: minder aanbieders contracteren, dan kun je je relatiebeheer beter oppakken en controleren en de toegang tot de zorg is op de schop genomen.

Advies van de VVD om zeer kritisch te kijken naar de eigen organisatie en kom met concrete wijzigingen van het beleid om de tekorten terug te dringen

Jack Stam, raadslid VVD
jack.stam@raadmedemblik.nl

Reageren via facebook