Column: Fusie is een slecht idee

Buiten het gemeentehuis boeit het onderwerp weinigen, maar in onze lokale politieke arena wordt regelmatig gepraat over ‘bestuurskracht’. Oftewel: is het gemeentebestuur en de organisatie in staat om de vele taken goed uit te voeren. Het gaat ook over de gemeentekas en samenwerking in de regio. Als het niet goed gaat komt al snel het woord ‘fusie’ voorbij, want volgens vele politici is dat dé wonderolie. De VVD is fel tegenstander van een nieuwe fusie. 

We hebben er al twee achter de rug, laten we eerst deze gemeente maar goed inrichten. Dat zullen wij ook duidelijk uitspreken tegen D66 en PvdA, die in gesprek willen over de voor- en nadelen. Op hun initiatief besloot een meerderheid van de gemeenteraad recent tot een onderzoek en werkgroep die de kansen en bedreigingen van deze gemeente in kaart brengt. De VVD stemde tegen maar dat mocht niet baten.

Ik twijfel niet aan de goede intenties, maar zie ook de meerwaarde niet. Ik heb deze discussie al drie keer eerder meegemaakt: het levert niets op. Alsjeblieft niet wéér de debatavondjes met twee belangstellende inwoners. Niet wéér een linkse studeerkamerprofessor die komt vertellen over ‘democratie in 2050’. Niet wéér een dik rapport dat in een la belandt en geen drol verandert. Nergens voor nodig. Ook zonder duur en tijdrovend traject kun je weten welke dingen niet goed gaan in de gemeente. Ga een middagje met elkaar bomen en je schrijft het zo op de achterkant van een sigarenkistje. Mijn mening is door sommige raadsleden ‘cynisch’ genoemd. Ik noem het juist realistisch. Dat zij cynisch worden van de realiteit is een ander verhaal.

Mark Raat, fractievoorzitter VVD

Reageren via facebook