Potje startersleningen vrijwel leeg, nog voor 7 leningen geld

MEDEMBLIK – Het potje waar geld in zit voor de starters op de woningmarkt en die gebruik willen maken van de starterslening is vrijwel leeg, van het miljoen dat er in is gestopt is nu nog maar 246.000 euro over, genoeg voor nog maar 7 leningen als wordt uitgegaan van de maximale starterslening van 35.000 euro.

Het college komt met een voorstel richting de gemeenteraad om het potje voor de startersleningen weer aan te vullen anders moet men binnenkort nee verkopen als starters komen vragen om een lening. De starterslening is mogelijk voor woningen tot de NHG-grens. Met ingang van 1 januari 2020 ligt die op € 310.000,–. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600,–.

Het college wil toestemming om nogmaals 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het verstrekken van startersleningen om zo starters op de woningmarkt de kans te geven een eigen woning te kopen. Mocht de gemeenteraad akkoord gaan dan is er weer genoeg geld om 35 leningen van 35.000 euro te verstrekken. Het college verwacht hier 2 jaar mee vooruit te kunnen.

Medemblik heeft sinds 2008 in totaal 172 startersleningen verstrekt ter waarde van 1.800.000 euro. Als men de woning later verkoopt dan moet de lening worden afgelost, als de woning niet wordt verkocht heeft men 30 jaar de tijd om om de lening af te lossen.

Reageren via facebook