Andijkse agrariër mag geen zonnepanelen plaatsen, netcapaciteit kan het niet aan

ANDIJK – Verontrustende berichten kwamen binnen bij Ria Manshanden (GroenLinks) en André Meester (BAMM) van 1 van de vele agrariërs in polder het Grootslag die graag de daken van zijn bedrijfsgebouwen wil vol leggen met zonnepanelen.

Maar tot zijn grote verbazing werd de vergunning afgewezen omdat er niet genoeg capaciteit op het elektriciteitsnet zou zijn. Dit fronsten de wenkbrauwen bij beide politici. Door de weigering een vergunning te verlenen loopt de agrariër ook subsidie mis om zonnepanelen op de daken te plaatsen.

Manshanden en Meester willen nu van het college weten of er meer agrariërs zijn waarvan de vergunning aanvraag voor het plaatsen van zonnepanelen op agrarische en andere bedrijfsgebouwen niet zijn toegewezen vanwege het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet.

Zij willen dan ook dat het college stappen gaat nemen om dit probleem op te lossen om zo de agrariërs en andere ondernemers uitzicht te geven om dit soort duurzaamheidsinitiatieven te kunnen realiseren.

Manshanden en Meester vragen het zich dan ook af of bij het opstellen van de ambities van het Westfriese Energie Kompas en de Regionale Energie Strategie wel rekening is gehouden met dit probleem. Daarom willen zij dan ook van het college weten of dit probleem speelt en als dit speelt of dit al regionaal is opgepakt en afspraken over zijn gemaakt.

De beide raadsleden willen ook van het college weten of er aanvragen van bedrijven voor het plaatsen van zonnepanelen op daken en/of plaatsen van windmolens zijn binnengekomen die wel gehonoreerd worden en dan niet alleen van bedrijven binnen de gemeente Medemblik.. Beiden vragen zich dan ook af of de verdeling gaat via het principe van ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt.’

Reageren via facebook