Brussel verbiedt thiacloprid als bestrijdingsmiddel in de landbouw

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft vandaag officieel bekend gemaakt dat de vergunning van het landbouwgif thiacloprid  niet langer zal worden verlengd, dit op advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA)

Thiacloprid valt samen met nog 4 andere gif soorten in de categorie neonicotinoïden waarvan in 2019 het gebruik al fors van werd beperkt. Drie van deze neonicotinoïden werden in 2019 al verboden omdat zij schadelijk blijken te zijn voor hommels, wilde bijen en de honingbij, hier komt dan nu thiacloprid bij op de lijst van verboden bestrijdingsmiddelen.

Eerdere onderzoeken misten gegevens waardoor het niet was welk risico de stof voor de consument zou inhouden als het zou eindigen in drinkwater, vogels en zoogdieren, waterorganismen en niet-doelplanten. Een studie op 21 oktober werd gepubliceerd door het Pesticide Action Network en de Health and Environment Alliance drong er bij de EU op aan om thiacloprid meer te beschouwen als een risico op kanker bij de mens dan tot nu toe was vastgesteld, schreef Europadecentraal al eerder.

Thiacloprid is in Japan ontwikkeld aan het Yuki Research Center, een onderdeel van Bayer en kwam in 1991 op de markt. Bayer verkoopt het onder verschillende vormen, onder andere in de producten Alanto, Bariard, Biscaya en CaLypso.

 

Reageren via facebook