7.6 C
Medemblik
21 januari 2021 15:08
Medemblik Actueel.

D66 Medemblik: Kosten zwembad drukken op leefbaarheid hele gemeente

MEDEMBLIK – Donderdag 23 april stond een bespreeknotitie over het mogelijk nieuw te bouwen overdekte zwembad in Wervershoof op de digitale commissieagenda. Afgelopen december diende een meerderheid van de fracties een motie in die opriep de bouw van het zwembad aan te besteden voor maximaal 12 miljoen. D66 Medemblik was en is hier nog steeds geen voorstander van.

Yannick Nijsingh (D66) zegt in gesprek met Medemblik Actueel: “Het dossier loopt al jaren en de kosten zijn veel hoger geworden dan de oorspronkelijke 8 miljoen waar in 2017 over werd gesproken. In 2018 kwam het college met een berekening van 13.5 miljoen. Dit was voor bijna de gehele raad te duur. Een meerderheid van de raad gaf toen het kader mee van maximaal 12 miljoen. Ook dat bedrag stond volgens D66 niet in verhouding tot de maatschappelijke baten.

Yannick Nijsingh (D66) ‘wij willen het liefst ook een overdekt zwembad maar 12 miljoen voor een relatief kleine gemeente is niet te dragen. Dit zal ten kosten gaan van andere voorzieningen zoals dorpshuizen of het sociaal domein’.

In de bespreeknotitie van donderdag kwam het college met uitleg over hoe de aanbesteding gaat plaatsvinden. Het college pleit voor een kleiner doelgroepenbad, een waterspeeltuin i.p.v. een peuterbad en in de aanbesteding géén kostenplafond van 12 miljoen als eis op te nemen. Ook dreigt een juridisch gevecht met de provincie over het bouwen van het nieuwe zwembad buiten de bebouwde kom. De provincie wil dat er eerst gekeken wordt naar inbreilocaties. Dit brengt kosten met zich mee.

Volgens Nijsingh: ‘Dit is wat wij bedoelden met het Noord-Zuidlijn effect. De kosten worden nu al hoger en we zijn nog ver van de eerste paal in de grond’. D66 stelde samen met GroenLinks eerder voor om te gaan voor een sober zwembad, bijvoorbeeld door het huidige zwembad te renoveren, van maximaal 5.5 miljoen euro. Daar vonden de twee fracties eind vorig jaar geen meerderheid voor. Nu overweegt D66 dit plan opnieuw in te dienen als alternatief.

Deze week is naar buiten gekomen dat de gemeenten Medemblik over 2019 een tekort heeft van minimaal 2.7 miljoen op het sociaal domein. ‘Tegen dat licht is het bouwen van een zwembad voor minimaal 12 miljoen volkomen onverantwoord. De VVD verweet de vorige coalitie en het college dat ze op de winkel hadden gepast. Deze coalitie laat de winkel failliet gaan’, aldus het D66 raadslid.

Reageren via facebook