15.2 C
Medemblik
21 oktober 2020 18:03
Medemblik Actueel.

PWF wil verbod op handel in sociale koopwoningen

MEDEMBLIK – Meer en meer gemeenten komen met een wet die het verbied om sociale koopwoningen op te kopen en die dan te verhuren aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten.

In deze wet, de gemeenteraad van Alkmaar heeft deze afgelopen donderdag aangenomen, staat dat sociale koopwoningen tot een bedrag van 239.000 euro de eerste vijf jaar enkel mag worden bewoond door de koper van het huis en in die 5 jaar de woning ook niet mag verkopen.

Siem Zeilemaker(PWF)

Siem Zeilemaker van Progressief Westfriesland zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: ,,Er worden steeds meer woningen opgekocht door zgn. “huisjesmelkers” om ze te verhuren of met een leuke winst door te verkopen. Dat geeft een groot probleem op de huizenmarkt. Lange wachtlijsten, iedereen roept dat er meer gebouwd moet worden etc. In Alkmaar komt nu een verbod op de handel in sociale koopwoningen. Nu Medemblik nog!

De nieuwe wet geldt alleen voor nieuwe woningen en zorgt ervoor dat speculanten op afstand worden gehouden en geen meerdere nieuwe woningen kan kopen om ze duur te verhuren of met winst te verkopen. Door deze speculanten komen sociale koopwoningen buiten bereik van mensen die een hogere prijs niet kunnen betalen.

,,Ik hoorde hier gister van en heb gisteravond in de raadsvergadering naar voren gebracht dat dit wellicht ook voor de gemeente Medemblik en van mijn part voor heel West-Friesland zou moeten gelden. Mooi dat ik meteen reactie kreeg en dat gekeken wordt of en hoe we dat in Medemblik kunnen invoeren. Ik ben benieuwd. Jammer dat het wettelijk niet voor bestaande woningen mag, zoals woningen die door de corporaties worden verkocht, ” aldus Zeilemaker.

De wethouder liet donderdagavond direct al weten positief tegen deze wet aan te kijken en gaat mogelijk laten onderzoeken of ook in Medemblik dit kan worden ingevoerd.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook