20.1 C
Medemblik
20 mei 2020 22:09
Medemblik Actueel.

CDA Medemblik wil preventieve maatregelen tegen lachgas

MEDEMBLIK – Het gebruik en de verkoop van lachgas als partydrug staan met name de laaste maanden steeds vaker in de publiciteit. Sinds de uitspraak van de Hoge Raad in februari 2016 valt lachgas (distikstofmonoxide N2O) niet meer onder de Geneesmiddelenwet maar onder de Warenwet. In de praktijk blijkt dat hierdoor de handel en het gebruik is toegenomen.

Het RIVM en Tribosinstituut hebben eerder al onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten en -risico’s. Bij incidenteel en beperkt gebruik, van minder dan 10 ballonnen per maand, blijken de effecten mee te vallen. Er zijn echter personen en groepen die wekelijks enkele tientallen ballonnen en/of veel lachgas gebruiken en dat is wel risicovol. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/lachgas/vragen-en-antwoorden-lachgas

De detailhandel heeft in sommige gevallen het verkoopbeleid van de lachgaspatronen voor slagroomspuiten aangescherpt. Er zijn echter ook online verkoop- en bezorgdiensten, verkoop via groothandel en verkoop in het uitgaanscircuit. Niet alleen van de -patronen maar ook van lachgastanks. https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/ex012-roes-met-een-luchtje

In de Jeugdmonitor Emovo 2016/2017 Noord-Holland Noord, een onderzoek onder jongeren van van de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs, staan bij het hoofdstuk ‘genotmiddelen’ geen gegevens over de partydrug lachgas. Bij softdrugs wordt alleen navraag gedaan over wiet en hash.

Aanleiding

Tijdens de themaraad ‘jeugd, alcohol en drugs’ van januari dit jaar was het gebruik van lachgas een beperkt onderdeel van de discussie. Ook werd aangegeven dat het handhaven op de handel in lachgas over het algemeen erg lastig is.

In de gemeente Hoorn is, tijdens evenementen, de verkoop van lachgas sinds 2018 verboden.

In de gemeente Alkmaar is dit jaar een verbod op de verkoop opgenomen in alle evenementenvergunningen. Organisatoren moeten er alles aan doen om verkoop door anderen op hun terrein tegen te gaan. Op en buiten alle evenementengebieden mag hierin niet gehandeld worden. Ook de gemeenten Haarlem en Langedijk hebben regels opgesteld, onder andere voor festivalterreinen.

Het vrolijke imago van lachgas, in combinatie met de makkelijke verkrijgbaarheid, maakt dat het middel makkelijk toegankelijk is voor jongeren. Bovendien neemt de populariteit opvallend toe. Dit stimuleert de verkoop* en dus het gebruik.

Het CDA Medemblik vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Aan het college stellen we daarom een aantal vragen:

  • Is het college bereid om navraag te doen of er extra vragen kunnen worden toegevoegd aan de vragenlijst voor de Jeugdmonitor Emovo; gericht op het gebruik van lachgas?
  • Is het college bekend met de preventieve maatregelen in de gemeenten Hoorn en Alkmaar?
  • Is het mogelijk om in onze gemeente dergelijke maatregelen te nemen?
  • Zo ja, is het college bereid om op korte termijn voor onze gemeente passende maatregelen tegen de verkoop van lachgas tijdens evenementen te nemen en hierop te gaan handhaven?

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook