14.7 C
Medemblik
22 mei 2020 22:54
Medemblik Actueel.

VVD Medemblik: afvalstoffenheffing moet lager

MEDEMBLIK – Eind 2018 kwamen wij met het bericht dat HVC jarenlang bewust de tarieven hoog heeft gehouden voor de zes Westfriese gemeenten. De VVD in Medemblik vind dat het nu tijd is geworden om voor eens en altijd hier paal en perk aan te stellen en de tarieven naar beneden te brengen.

Fractievoorzitter Mark Raat van de VVD zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Een kritisch onderzoek van de Westfriese gemeenten toont aan dat er teveel betaald wordt aan afvalcentrale HVC. De VVD Medemblik is blij dat eindelijk een onafhankelijk onderzoek aantoont dat het huidige systeem niet deugt. Fractievoorzitter Mark Raat: “De verplichte samenwerking in de regio zorgt ervoor dat Medemblik onvoldoende grip heeft op de kosten. De afgelopen jaren hebben wij regelmatig gepleit voor een lager tarief afvalstoffenheffing. Maar daar was meestal onvoldoende steun voor in de raad. Critici zeiden dat het tarief ‘kostendekkend’ moet zijn. Terwijl nu dus blijkt dat veel geld op de grote hoop blijft liggen. Ten koste van de inwoners.”

Eigen contract

Medio 2019 zal de gemeente een eigen contract met HVC afsluiten, dus niet meer met de andere Westfriese gemeenten samen. Hopelijk zal het tarief lager kunnen, omdat Medemblik een eigen prijs kan uitonderhandelen, los van de regio.

VVD-fractielid Dirk Steltenpool: “Ik denk dat het tarief kan dalen, want een vergelijkbare gemeente als Hollands Kroon betaalt per huishouden ruim 70 euro minder. Ook willen wij dat we de invoering van de oranje kliko terugzien in de prijs. Mensen scheiden hun afval nu beter maar moeten dat ook terugzien in hun portemonnee.

Vooruitlopend op het nieuwe contract met HVC hebben VVD, CDA, GB en PWF bij de begroting voor 2019 voorgesteld de afvalstoffenheffing te bevriezen. Dat kreeg steun van alle andere partijen. Inwoners van de gemeente Medemblik betalen dus hetzelfde als in 2018. Binnenkort volgt de discussie in de gemeenteraad over het onderzoek. Later dit jaar zal er meer duidelijkheid komen over de nieuwe tarieven. De VVD wil ook compensatie voor inwoners voor teveel betaalde kosten.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook