25.1 C
Medemblik
13 augustus 2020 00:04
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

De Getergde mannen in Muziektheater Wadway

WADWAY – Op zondag 14 april is er een bijzondere voorstelling in theaterkerk Wadway. Rob van de Meeberg en Rosa Mee laten in De Getergde Mannen het werk en leven van zanger Leo Fuld herleven. Een unieke Nederlandse zanger en een grote internationale ster, die het Joodse verleden liet herleven dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen. Een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar die we nooit mogen vergeten. Aanvang 14.30 uur. Zie ook www.dezee.nl

In de jaren tachtig hoorde je de stem van Leo Fuld nog wel eens, die zachte, warme tenor die wereldberoemd was. Al als 16-jarige trok hij volle zalen, eerst als zanger in de Synagoge, later ook in theaters en concertzalen. De jongen, die in 1912 was geboren in een groot, arm gezin in Rotterdam, had opeens uitzicht op roem en succes. Zijn versie van My Yddische Mama werd een wereldhit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York, waar men avond na avond voor hem terug kwam. Na de oorlog reisde hij naar Amsterdam waar hij vernam dat niemand van zijn familie de oorlog had overleefd…

In Parijs, waar hij wekenlang optrad met o.a. Edith Piaf en Charles Aznavour een lied voor hem schreef, hoorde hij in een kleine nachtclub, een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische lied zingen Wo ahin soll Ich geh’n. Fuld was er zo door geroerd dat hij beloofde het in de hele wereld bekend te maken en dat gebeurde.

Leo Fuld, die miljoenen platen maakte was, toen hij in 1997 in Amsterdam overleed, was hij zo goed als vergeten…

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?