Moeilijke tijden voor de egels door de droge zomer

REGIO – Het lijkt wel een ziekenboeg bij opvang De Paddenstoel in Den Helder. Aan een hele wand vol hokken hangen briefjes met daarop de medische staat van de egeltjes. Met 41 stuks in opvang is het opvallend druk. En ze zijn niet de enige locatie.

“We krijgen egeltjes binnen die te licht zijn voor de winterslaap en met diverse soorten wormpjes”, vertelt beheerder Melanie Leijding van opvang de Paddenstoel. “Bij ons komen ze eerst op temperatuur en worden ze behandeld. Daarna kunnen ze bij ons in winterslaap.”

Het is niet een klein beetje drukker dan normaal. Ten opzichte van 2017 is er bijna een verdubbeling, zegt Leijding. “We hebben in heel 2017 tachtig egels opgevangen, daarna 145. Dat is dus bijna twee keer zoveel. En we zitten nu alweer op 41 egels in opvang.”

Nog zo klein
Er zijn drie ruimte waar de dieren worden opgevangen, van de ziekenboeg met intensieve zorg tot hokken waar ze hun winterslaap kunnen houden. De problemen van de egels komen door de droge zomer. “Het is niet alleen bij ons, ook bij andere opvangcentra is het erg druk. Door de droogte was er moeilijk voedsel te vinden, de nestjes kwamen later dan normaal. En toen werd het ineens koud en was het weer moeilijk om voedsel te vinden. Daarom zijn ze nog zo klein.”

Mensen kunnen thuis zeker wat doen maar in nood worden de experts het liefst zelf ingeschakeld. “Een beetje voer neerzetten, maar dan wel kattenvoer, is prima. Haal de dieren alleen niet in huis. Dat is zelfs verboden”, legt Leijding uit, “Het is vaak goed bedoeld, maar ze hebben hele specifieke verzorging nodig. Dus breng ze vooral hier dan geven wij ze de juiste behandeling.”

[signoff]

Reageren via facebook