19.8 C
Medemblik
21 mei 2020 12:41
Medemblik Actueel.

LTO Noord-afdeling West-Friesland luidt alarmbel ‘Waak voor waardplanten’

REGIO – LTO Noord-afdeling West-Friesland heeft samen met BBW de universiteit van Wageningen ingeschakeld om risico’s van waardplanten te inventariseren. Eerder al drong de afdeling bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) aan hier scherper op te letten bij het berm- en slootkantenbeheer.

Voorzitter Arie Schouten van LTO West-Friesland:  ‘We moeten eerst maar aantonen wat de risico’s zijn. Eigenlijk de omgekeerde wereld, maar omdat waardplanten een serieuze bedreiging kunnen vormen, ondernemen we toch actie.’

Schouten pleit om samen met HHNK, Rijkswaterstaat, de provincie en de NS een centraal aanspreekpunt in te stellen om zo het maaibeleid op maat aan te bieden. Schouten: ,,Het stopt niet alleen bij overwaaiend zaden die zorgt voor een verhoogde druk wat het onkruid betreft, en ook al zijn de beheerders met handen en voeten gebonden aan de flora- en faunawet, ze mogen waar nodig maatwerk toepassen en in de gedragscode die met de Unie van Waterschappen is opgesteld is dit ook opgenomen.

Een waardplant of gastheer is een plant waarop een organisme of virus de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn. Zo’n organisme kan een insect, rups, spint, schimmel, bacterie, halfparasitaire of parasitaire plant zijn. Soorten van de bremraapfamilie zijn parasitaire (zoals bremraap en schubwortel) en halfparasitaire (zoals hengel en ratelaar) planten, die groeien op de wortels van kruidachtige en verhoute planten. De maretak is een halfparasitaire plant, die groeit op de takken van bomen.(Bron: Wikipedia)

Reageren via facebook