6.8 C
Medemblik
26 februari 2021 00:43
Medemblik Actueel.

Monique Ravenstijn richtte de duurzaamheidsformule Jeelink op. Foto: Wick Natzijl
Monique Ravenstijn richtte de duurzaamheidsformule Jeelink op. Foto: Wick Natzijl

Monique Ravenstijn genomineerd voor Award Duurzame Ondernemer

ZWAAGDIJK-OOST – Ondernemer Monique Ravenstijn van Jumbo Zwaagdijk zet duurzaam werken in de volle breedte in. Zij is één van de genomineerden van de Award Duurzame Ondernemer 2018. Die staat dit jaar in het teken van de circulaire economie. 

Wat is duurzaam ondernemen volgens Monique Ravenstijn? “Het is verder kijken dan de volgende generatie vanuit de verbinding tussen mens, product en maatschappij. Vele handen maken licht werk.” Vanuit die gedachte heeft zij de duurzaamheidsformule Jeelink opgericht. Het zich richt op circulariteit, vitaliteit en social care. Bijdragen leveren aan de maatschappij en de toekomst. En dat begint bij Jumbo Monique. De ondernemer diende bij de jury een 4 kantjes tellend overzicht met duurzame activiteiten in. Een paar voorbeelden.

In oktober komen er makkelijk leesbare receptenkaarten zodat iedereen eenvoudig en gezond kan koken met regionale producten. Op de Jumbo-distributiecentra worden producten van meerdere leveranciers eerst per winkel verzameld. Daarna gaan ze gecombineerd rechtstreeks naar de winkels. Hierdoor worden minder kilometers gereden en wordt CO2 bespaard.

Composteren

Trots is Monique Ravenstijn op het net aangeschafte composteerapparaat. Daarin gaat al het organisch afval zoals sinaasappelschillen, bloemen en planten, brood, taart, maar ook vlees en vis.

Buiten de hygiënischer manier van werken is de CO2-uitstoot minder en de afvalreductie in volume aanzienlijk minder. Compost, het eindproduct, is bestemd voor de klanten en de lokale telers.

In de winkel zijn ook milieustraten waar klanten naast batterijen ook kleine elektronische apparaten, lampen, frituurvet, papier en plastic kwijt kunnen. Verder worden er glas, kleding en flessen met statiegeld ingezameld, ook voor goede doelen. De winkel kent een vaste plek waar structureel producten worden ingezameld voor de voedselbank.

Duurzame regionale inkoop

Jumbo streeft naar een zo hoog mogelijke percentage inkoop via regionale telers en producenten. Dit om de voedselkilometers te verminderen (CO2-reductie), een zo’n vers mogelijk product aan te bieden en de regionale economie te stimuleren. Ook kan zo snel worden ingegaan op vraag en aanbod. Monique Ravenstijn: “Als de aardbeien op zijn, wordt meteen de teler gebeld die voor verse levering zorgt. Op deze manier ontstaat er minder afval.”

Het bedrijf gaat mee met de seizoenen. Monique Ravenstijn: “Als het bessen-, kersen-, appel-, peren- of pruimentijd is, moet je ze toch volop kunnen eten? Wij zijn van mening dat eten met de oogsten van de seizoenen mee het duurzaamste en gezondste is.” Ze is steeds op zoek naar duurzame verpakkingen of juist geen verpakkingen. “Dat doen we in samenspraak met onze leveranciers, samen denken we na over minder of geen gebruik van verpakkingen. En soms komen we erachter dat het juist duurzamer of beter voor de footprint is om wél verpakkingen te gebruiken.”

Missie

Haar persoonlijke missie is alles uit zichzelf en haar medemens te halen. “Dit is In het medewerkersbeleid van A tot Z verankerd. Grenzen geven vrijheid. Door duidelijk te kaderen wat belangrijk is, komt er veel ruimte voor de medewerkers om de vrijheid te zoeken en zich te ontwikkelen. Hierdoor ervaren de medewerkers de vrijheid om te mogen vallen,” zegt Monique Ravenstijn.

Reageren via facebook