13.2 C
Medemblik
23 september 2020 03:10
Medemblik Actueel.

Foto: Archeologisch onderzoek bij De Beukenhoeve in Nibbixwoud. (Foto Archeologische Dienst West-Friesland)

VVD plaatst vraagtekens bij hoge kosten Archeologie

MEDEMBLIK – De fractie van de VVD heeft signalen ontvangen dat de kosten van archeologisch onderzoek bij bouwplannen in West-Friesland de pan uitrijzen. Er zijn ons bedragen bekend van meer dan € 20.000 per woning. 

De gemeente werd in Abbekerk laatst geconfronteerd met een post van € 130.000 voor een bouwplan. Als men een huis wil bouwen op een archeologische hotspot betekent dit dat men behalve de kosten voor bouwvergunningen, ook nog eens geconfronteerd wordt met enorm hoge kosten voor archeologisch onderzoek. Dat moet worden betaald voordat er nog maar een schop in de grond gezet mag worden.

Andrea van Langen van de VVD zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Het NHD meldde dat dit bij De Driesprong in Bovenkarspel zelfs de reden was voor het afblazen van een bouwproject. Reden voor de VVD om aan de wethouder schriftelijke vragen te stellen, waarin wij onder andere informeren of dit wellicht ook in de gemeente Medemblik is gebeurd. Verder stellen wij vraagtekens bij de machtspositie van de Archeologische Dienst in West-Friesland op dit terrein. Het lijkt alsof de dienst gezonde concurrentie met andere onderzoeksbureaus belemmert en daardoor kostenverhogend werkt.

Voor de VVD is het belangrijk dat er woningen gebouwd worden en dat daarbij zo weinig mogelijk (dure) hindernissen bestaan. Daarom wil de VVD dat de wethouder dit aankaart bij zijn collega’s in de regio om gezamenlijk op zoek te gaan naar een oplossing! Heeft u ook te maken (gehad) met hoge archeologische kosten en wilt u de politiek hierover informeren? Mail dan de VVD op: secretariaat.vvdmedemblik@gmail.com

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?