MEDEMBLIK – Wethouder Joset Fit liet donderdagavond tijdens de commissie samenleving dat alle kunstgrasvelden in de gemeente Medemblik ook de zwarte korrels bevatten die nu ineens in het nieuws zijn gekomen en mogelijk giftig zijn voor de bespelers van deze grasvelden.
Het rubbergranulaat, gemaakt van oude autobanden, bevat kankerverwekkende stoffen en er is nooit goed onderzocht of die stoffen in het lichaam van sporters terecht komen. Zo lang er geen duidelijkheid is over de risico’s zou er niet op de velden gespeeld moeten worden. Zo zijn in de Verenigde Staten en Groot Brittanië al linken gelegd tussen het spelen op deze velden en spelers die kanker hebben gekregen.
In 2006 heeft het RIVM al eens een onderzoek gedaan naar deze velden en toen bleek dat er weinig risico was aan het spelen op dit soort velden maar het tv-programma Zembla ontdekte dat het een wel zeer summier uitgevoerd onderzoek was die slechts 2 uur duurde. Een professor aan de Universiteit van Maastricht verwees het rapport linea recta naar de prullenbak en zei dat het rapport klinkklare onzin was, en dat hij daar nog steeds achter staat.
De wethouder wil nu eerst het nieuwe onderzoek afwachten van het RIVM voordat zij maatregelen gaat nemen, de meest drastische oplossing zou zijn alle zwarte korrels verwijderen en vervangen voor kurk zoals in Den Helder wordt gedaan. Tot die tijd blijven de voetbalvelden gewoon ingebruik bij de verenigingen.
De woordvoerder van de gemeente Medemblik zegt verder dat: ,,Twijfels over gezondheidsrisico’s neemt de gemeente serieus. We vinden het erg belangrijk dat hierover snel duidelijkheid komt. Namens de gemeenten wordt maandag 10 oktober door de Vereniging Sport en Gemeenten overleg gevoerd met het RIVM, de KNVB en de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek. We volgen de ontwikkelingen op de voet en oriënteren ons op de mogelijkheden om invloed op het proces uit te kunnen oefenen. Hoe dan ook ondernemen we actie als blijkt dat dat nodig is.“
Reactie RIVM
Het RIVM begrijpt de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.
Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden INDUSTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.