16.3 C
Medemblik
14 juli 2020 08:44
Medemblik Actueel.

Roos Haase strijdt al 20 jaar tegen alcoholmisbruik.

REGIO – Dat doet ze onder andere in West-Friesland, omdat het aantal comazuipers daar zorgelijke proporties aanneemt. Roos kan hier zelf over meepraten, want haar pleegzoon is verslaafd.

“Het is verschrikkelijk om af en toe foto’s van je kind te zien, helemaal total loss, bijna niet meer op de wereld”, vertelt Roos. Dus blijft ze praten met hem om zo door te dringen. Dat werkt op het moment zelf, maar kort daarna gaat hij weer op in de waan van de week en vervalt hij in het oude patroon. “Het is een wanhoopskreet, ze drinken om dingen te verdoven. Dat is wel erg als ze nog zo jong zijn.” 

Lees ook: Veel West-Friese ouders accepteren alcoholgebruik kinderen

Jongeren erkennen de gevaren van alcohol niet. De burgemeester en wethouders Volksgezondheid in regio Noord-Holland Noord trekken aan de bel. Er zijn nog te veel jongeren met te veel alcohol in hun bloed die uiteindelijk in een ziekenhuis belanden.

Zij zien noodzaak om vol te blijven inzetten op beperking van alcohol onder jongeren. “En de kinderen die terechtkomen in het ziekenhuis zijn nog maar het topje van de ijsberg”, aldus Koen Schuiling, burgemeester van Den Helder en voorzitter van de stuurgroep In Control of alcohol in de Kop van Noord-Holland.

Campagnes

Daarom adviseert Roos aan ouders om met de jongeren in gesprek te blijven gaan. “Iedere keer opnieuw zeggen wat alcohol met je doet en vooral met je hersenen, tot vervelens aan toe.” Ze probeert via campagnes iedereen te behoeden voor de gevaren van alcohol, want haar pleegzoon heeft het nog steeds moeilijk. “Ik kan niet voorspellen wat er gebeurt, maar als de telefoon gaat sta ik doodsangsten uit. Dat is waar wij mee leven, elke dag.” 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?