9.3 C
Medemblik
27 oktober 2020 04:35
Medemblik Actueel.

Andrea van Langen (VVD) is aan het voorjaar toe..

Andijk – Na alle ellende van de afgelopen tijd, de terroristische aanslagen in Brussel, het overlijden van Johan Cruijff, had ik mijn hoop gevestigd op een zonnig Paasweekeinde. Helaas laat het voor jaar op zich wachten. Ook jammer voor de (36!) zonnepanelen die ervoor moeten zorgen dat ons huis voorziet in de eigen stroombehoefte.

In onze gemeente schiet het helaas nog niet op met alle duurzame ambities. Opmerkelijk vond ik laatst het protest van GroenLinks, Gemeentebelangen en PW2010 tegen een kleinschalige zonneweide aan de Molenweg.  Zómaar een zonneweide realiseren, zonder langdurige procedures. Dat  kan niet, aldus genoemde partijen: regels zijn nodig, én snel! Stel je eens voor dat een ondernemer werkt maakt van de duurzame ambities van deze partijen….

De gemeente overtrof zichzelf, binnen maand ligt er een voorstel om voorafgaand aan kaders van de provincie (juni) én nieuwe regels voor het bestemmingsplan Buitengebied (dit najaar) alle aanvragen te blokkeren. Blijkbaar verwacht men een tsunami aan zonnepanelen vóór de nieuwe regels bekend zijn. Terwijl er geen aanvragen liggen en er verder weinig gebeurd is. We wachten nog steeds op de zonneweide in Midwoud, waar wethouder Tigges zich, toen nog als D66-raadslid, hard voor maakte.

Natuurlijk wil iedereen, Groen Links voorop, het klimaat redden met schonere energie. Nóg meer regels en wetgeving gaat niet helpen. En om dan maar in de Paasstemming te blijven,  paus Franciscus biedt uitkomst. In zijn encycliek  Laudato Si bepleit ook hij inspanningen voor duurzaamheid. Encyclieken, letterlijk: rondzendbrieven zijn een prachtig alternatief voor wetten. Het zijn richtlijnen, ze spreken mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Ouderwets maar toch eigentijds. Omdat ze ruimte geven voor eigen invulling en toekomstige ontwikkelingen. Dat zouden meer mensen en vooral politici moeten doen. Laat nu die zon maar komen!

Andrea van Langen, raadslid VVD.

Reageren via facebook