GemeenteBelangen: Afvalstoffenheffing Medemblik (te) hoog..

Medemblik – Het is al jaren een doorn in het oog van de politiek in de gemeente Medemblik, de hoogte van de afvalstoffenheffing. Medemblik zit landelijk gezien ver boven het gemiddelde en is zelfs in Noord-Holland 1 van de duurste gemeentes.

Nu straks met de komst van de “oranjebakken’ de ophaalfrequentie van de grijze container wordt teruggebracht naar nog maar 1x per maand wordt de inspannig die de inwoners van de gemeente Medemblik krijgen nog meer verhoogd. De inwoners van de gemeente Medemblik vragen zich dan ook af hoe het toch komt dat zij jaarlijks meer en meer moeten betalen en het CAW minder hiervoor gaat doen.

Lees ook: Sterke tariefsverhoging afvalstoffenheffing door torenhoge schuld HVC Alkmaar

Op vragen van GemeenteBelangen aan het college van Medemblik zegt de gemeente dat de afvalstoffenheffing kostendekkend is, 1 van de uitgangspunten van het tarief. Maar ook dat niet het CAW maar de gemeenteraad de hoogte bepaald van dit tarief.

De gemeente Medemblik betaald jaarlijks een x bedrag aan het HVC in Alkmaar voor de verbranding van huisvuil, en de afgelopen 2 jaar zijn deze kosten met 3% voor een eenpersoonshuishouding en 3.5% voor een meerpersoonshuishouding gestegen.

Lees ook: Medemblik legt bom onder topsalaris directeur HVC

De afvalstoffenbelasting is een rijksbelasting en wordt geheven op het restafval. Om het aandeel afvalstoffenbelasting tot een minimum te beperken, wordt er veel communicatie ingezet om de burgers zoveel mogelijk te laten scheiden. Ook de invoering van de minicontainer voor plastic, blik en drankenkartons draagt hier aan bij, net als het project 100-100-100. Het project 100-100-100 laat zien wat je allemaal kan scheiden en dat dit makkelijk is.

Eind 2015 heeft de wethouder gesproken met de directeur van het HVC in Alkmaar over een compleet ander model om de afvalstoffenheffing te berekenen. Er is nu 1 gezamelijk tarief voor het gehele CAW-gebied en Medemblik wil naar een model dat gericht is op de dienstverlening per gemeente. Gemeentes waar de bewoners hun best doen om afval te scheiden zullen dan worden beloond met een lagere afvalstoffenheffing en gemeentes waar de bewoners maar weinig aan scheiden van afval doen moeten dan meer gaan betalen.

Lees ook: U mag weer meer betalen

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.