INGEZONDEN MEDEDELING – Zodra de zon weer begint te schijnen en we de terrassen weer opduiken wordt deze geliefde drank weer massaal gedronken: rosé wijn. Rosé is net als rode en witte wijn een wijnsoort, die meestal wordt gezien als een echte zomerse wijn. De wijn wordt gekoeld gedronken als aperitief maar past ook uitstekend bij zomerse gerechten. Er zijn vele verschillende soorten rosé wijnen afkomstig uit onder andere Spanje, Italië en Franrijk maar ook uit andere delen van de wereld. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten rosé wijnen variërend van zoet tot droog, gemaakt van diverse soorten druivenrassen en in een lichte of meer donkerroze kleur. Meer over hoe rosé wijn wordt gemaakt, waar de kleur van de wijn vandaan komt, de verschillende soorten rosé wijnen én tips voor het uitzoeken en drinken van rosé wijn lees je allemaal in dit artikel.
Waar komt de kleur van rosé wijn vandaan?
Door veel mensen wordt gedacht dat rosé wijn wordt gemaakt door witte en rode wijn met elkaar te vermengen. Hier is echter geen sprake van, het is in de EU zelfs verboden om een rosé wijn op deze manier te maken en op de markt te brengen. Bij de productie van een rosé champagne is dit wel mogelijk, in dat geval wordt er op het einde van de productie wat rode wijn aan de witte champagne toegevoegd.
Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De schil van de blauwe druiven geeft de kleur aan de wijn. Het vruchtvlees en het sap uit de druif is namelijk kleurloos. De kleur zit hem dus in de schil. Wanneer het kleurloze sap van de druiven in aanraking komt met de gekleurde blauwe schil neemt het sap kleurstoffen uit de schil op en verkleurt het sap. Hoe meer contact er is met de blauwe schillen hoe donkerder het sap wordt.
Hoe wordt rosé wijn gemaakt?
Er zijn verschillende methoden om de druivenschillen in aanraking te laten komen met het sap. De eerste methode wordt ‘saignée’ genoemd en bestaat uit korte inweking. De most van de blauwe druiven gaat in de gistkuip, op dit moment heeft het sap al contact gehad met de schillen en is het sap al gekleurd. Vervolgens wordt voor gisting een kraantje onderin de gistkuip opengezet waardoor een deel van het roze gekleurde sap uit de gistkuip stroomt. Van het weggelopen sap wordt een frisse en fruitige rosé wijn gemaakt. Een andere mogelijkheid is om na de oogst en het ontstelen van de blauwe druiven direct te persen waarbij contact ontstaat tussen het sap en de schillen en het sap hierbij roze kleurt en hiervan rosé wijn wordt gemaakt. Er kan ook voor worden gekozen om de blauwe druiven voor het persen eerst te kneuzen waardoor het sap al in contact komt met de schillen waarna de most wordt laten staan en het de kleurstoffen goed kan opnemen. Vervolgens wordt de most geperst waarna het roze sap wordt overgehouden waarmee de wijn kan worden gemaakt.
Het roze sap wordt korte tijd met rust gelaten waarna vaste bestanddelen in de wijn naar beneden zakken en deze van het sap worden gescheiden. Mogelijk worden ook nog suikers of zuren toegevoegd en gaat de wijn gisten. Na voltooiing van de gisting wordt de wijn overgeplaatst naar een tank om te stabiliseren. Ook op dit moment kunnen nog stoffen worden toegevoegd waarna de wijn gefilterd en gebotteld wordt en de rosé wijn gedronken kan worden.
Waar moet ik op letten bij het kopen van rosé wijn?
Rosé wijnen zijn afkomstig van over de hele wereld en worden gemaakt van diverse blauwe druivenrassen zoals de Syrah, Tempranillo, Grenache en Mourvèdre. Dit maakt dat er een hoop verschillende soorten rosé wijn zijn en lastig kan zijn welke rosé wijn je moet kiezen.
Een eerste tip is om te letten op de kleur van de rosé wijn. Deze zegt namelijk altijd iets over de smaak van de rosé. Een rosé voorzien van een lichte zalmkleur heeft veelal een fris en fruitig karakter. Daarbij geldt dat hoe donkerder de rosé wijn is hoe krachtiger de smaak. Dit komt doordat de schil langer in aanraking is geweest met het sap en deze naast kleur ook smaak afgeeft. Kies voor een licht gekleurde rosé als je houdt van een frisse en fruitige wijn en voor een meer donkere rosé als je op zoekt bent naar een rosé wijn met een meer rijke smaak en meer body. Daarnaast kun je er ook rekening mee houden waar de rosé wijn vandaan komt. Bij wijnen uit Europa zijn de druiven meestal geteeld op oude wijnstokken wat zorgt voor een wat scherpere smaak. Kies je voor een ‘nieuwe wereldwijn’ zoals een rosé uit Zuid-Amerika, Australië of Californië waar meestal gebruik wordt gemaakt van jonge wijnstokken, dan heeft de wijn vaak een wat zoeter karakter. Meer informatie over het kopen de juiste rosé wijn vindt je op Wijnspecialist.nl. Hier kan je ook middels een chatfunctie vragen stellen aan de specialisten van Wijnspecialist.nl
Tips voor het drinken van rosé wijn
Rosé wijn wordt er in tegenstelling tot diverse andere soorten wijn met de jaren niet beter op. Hoe ouder de rosé hoe meer de frisheid van de wijn verdwijnt. Het wordt daarom aangeraden om rosé wijn van maximaal twee jaar oud te drinken. Daarnaast is het belangrijk om rosé wijn altijd koud te serveren, dan smaakt deze het lekkerst.
Ook al wordt door velen rosé enkel in de zomermaanden gedronken, wij zijn van mening dat rosé het gehele jaar door kan worden gedronken, als aperitief of passend bij een heerlijk diner!
One thought on “Alles wat je moet weten over rosé wijn”
Comments are closed.