Enkele plekken die je alleen met een vouwfiets kunt bereiken

INGEZONDEN MEDEDELING – Onderweg met een vouwfiets is toch altijd een beetje reizen. Soms kom je op leuke plekjes waar anderen misschien helemaal niet kunnen komen. Toch zijn er ook enkele regels verbonden aan dat reizen met een vouwfiets, gelukkig voornamelijk heel wat positieve. Zeker in tijden van corona waar aangeraden wordt om niet buiten de landsgrenzen te treden, kan deze vorm van reizen alle zorgen en paniek misschien toch eventjes doen vergeten. Alvast de moeite waard vonden wij!

Wat is een vouwfiets?

De vouwfiets is al enkele jaartjes niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De moeite waard dus om het er toch maar even over te hebben en zijn mogelijkheden even van naderbij onder de loep te leggen.

In tegenstelling tot andere fietsen, wordt de vouwfiets gekenmerkt door een uniek ontwerp dat makkelijk en snel kan worden dichtgeklapt. Eenmaal dichtgeklapt, neemt hij bijzonder weinig ruimte in, wat van hem een bijzonder praktisch én handzaam vervoermiddel maakt. Handig om mee te nemen in de kofferbak van je wagen, op de bus, metro, tram of trein. Kortom, de mogelijkheden lijken wel eindeloos te zijn, maar zijn ze dat ook effectief?

Reizen met een vouwfiets

Vanwege zijn unieke design dat gekenmerkt wordt door compacte wielen en een relatief compact frame, is de vouwfiets nu niet bepaald bedoeld om er fietstrainingen en/ of mountainbike trails mee te rijden. Toch is hij de moeite waard om een investering op zijn minst te overwegen. Zo kan hij na of voor gebruik makkelijk worden dichtgevouwen, wat het makkelijker maakt om hem op te bergen of eventueel mee te nemen als je op verplaatsing gaat. En laat nu net dat de reden zijn waarom het toch altijd een beetje reizen is als je met een vouwfiets onderweg bent.

En in tijden zoals deze die, met de uitbraak van het allesoverheersende coronavirus, overstelpt worden door zorgen en paniek en waarbij reizen buiten de landsgrenzen wordt afgeraden of in bepaalde delen zelfs onmogelijk wordt gemaakt, is de vouwfiets een welkome aanwinst om op verkenning te gaan in eigen land. Je kunt op plaatsen terechtkomen die helemaal niet toegankelijk zijn voor groot verkeer, die misschien zelfs nog niet ontdekt zijn en op die manier de charme van reizen in eigen land opnieuw in waarde herstellen.

Vliegtuig, trein, metro of stadsbus?

En zodra het dan toch weer toegelaten wordt om de grenzen over te steken, dan neem je toch gewoon je vouwfiets mee? Doordat hij makkelijk en snel dicht te vouwen is, wordt hij op heel wat andere vervoermiddelen probleemloos aanvaard. Reis je met de trein dan is het belangrijk om rekening te houden met de eventueel verschillende voorwaarden tussen binnenlandse en internationale reizen. De Nederlandse treinen laten het vervoer van de vouwfiets probleemloos toe net zoals heel wat andere Europese landen afgezonderd van enkele kleine voorwaarden.

En ben je van plan om met het vliegtuig op reis te gaan? Geen enkel probleem want je kunt ook hier gewoon de fiets moeiteloos meenemen. Je kunt ervoor kiezen om hem als onderdeel van de bagage mee in te checken of apart als fiets. In het laatste geval kost dit vaak wel enkele eurootjes meer en dien je een reservering te maken vooraf. Echter, mensen die kiezen voor de mogelijkheden van een vouwfiets zijn vaak durvers en avonturiers en kiezen bijgevolg voor de eenvoudige, misschien minder veilige rit met de bagage.

Op die manier kun je makkelijk zomaar eens een, op het eerste zicht, verlaten landweggetje inslaan en uitkomen bij een authentiek kasteeltje of een heerlijke picknick plek. Of urenlang naar de zonsondergang en sterrenhemel kijken op een plek die niet toegankelijk is voor het gewone verkeer. Kortom, heb je zin in avontuur en kijk je ernaar om de puurheid van de natuur te gaan herontdekken, dan is een vouwfiets de beste oplossing.

Afbeelding van juanmamontero via Pixabay

Reageren via facebook