Covid-unit Keizerskroon Andijk zorgt voor veel ergernis

ANDIJK – Op de Keizerskroon bij de huisartsenpraktijk is kortgeleden een Covid-unit geplaatst om zo mensen uit Andijk e.o. te kunnen testen op het coronavirus. Deze unit staat midden in een woonwijk en om de unit te kunnen plaatsen zijn diverse parkeerplaatsen op de Keizerskroon opgeofferd.

Silva Visser van de ChristenUnie trekt nu aan de bel bij het college van Medemblik omdat omwonenden zich onveilig en zeer onprettig gaan voelen door de aanwezigheid van deze unit. Auto’s staan vaak fout geparkeerd en zelfs op de stoep, mondkapjes liggen in de tuinen van de mensen en de unit staat zo dicht bij de woningen dat bezoekers van de Covid-unit bij de mensen binnen kijken, maar ook kunnen de bewoners zonder enige belemmering de Covid-unit in kijken.

Omdat de coronatest enige irritatie kan geven aan mond en neus komt het regelmatig voor dat mensen moeten spugen bij het verlaten van de Covid-unit en doen dit dan op straat. Een grote ergernis is ook dat bezoekers van de Covid-unit vaak lang moeten wachten en deze gaan dan bij mensen in de tuin zitten op stoelen van de bewoners.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: RV Fotografie

Er was volgens Silva Visser afgesproken dat er borden geplaatst zouden gaan worden maar deze zijn niet geplaatst of functioneren totaal niet. Ook de afspraken die met Dr. Groot over het aantal testpersonen zijn gemaakt wordt met voeten getreden volgens Visser. “Mensen staan soms 1.5 uur voor de tuinen en ramen van de omwonenden.” aldus Silva Visser

Dr. Groot verwijst maar de gemeente Medemblik als contact als mensen met de huisarts in gesprek willen gaan, waardoor de weerstand tegen de aanwezigheid van de Covid-unit enkel maar toeneemt.

Visser vraagt het college van Medemblik dan ook of er de bewoners de mogelijkheid hebben gekregen bezwaar aan te tekenen tegen de komst van deze Covid-unit, en wat het college gaat doen om de overlast aan te pakken.. Handhaving is al diverse keren geweest maar die kijken enkel en treden niet handhavend op.

Silva Visser zegt het dan ook vreemd te vinden dat de gemeente voor deze locatie heeft gekozen en niet voor een plek binnen Andijk waar meer ruimte is, of zelfs naar andere kernen en/of gemeentes die dit via een drive-in hebben opgelost zoals in Zwaag.

Omwonenden hebben vanaf het begin dat de Covid-unit werd geplaatst bezwaar gemaakt maar daar is vanuit de gemeente Medemblik geen gehoor aangegeven, Visser wil nu van het college weten waarom de bezwaarmakers nooit een reactie hebben gekregen.  Visser hoopt dan ook dat het college op korte termijn nog met de omwonenden in gesprek gaat om uit deze impasse te komen en dat de Covid-unit naar een andere, betere, locatie gaat worden verplaatst.

Reageren via facebook