Tapas maken is in coronatijd nog populairder

Iedereen kent ze wel, de populaire hapjes uit Spanje. Voor de genen die er niet eerder van hebben gehoord, willen we het graag toelichten. Een tapa is een klein Spaans hapje dat wordt geserveerd in Spaanse bars. In bijna alle Spaanse barretjes worden tapas geserveerd en het is hiermee onderdeel van de cultuur.

Volgens verhalen ligt de oorsprong van de tapa in de jaren 1200, waar koning Alfsonso kleine gerechtjes gebruikte om de wijn af te dekken tegen vliegen. Je kunt je voorstellen dat moderne barretjes toen nog niet bestonden; men at vaak bij de herberg. Daarnaast at men het als tussendoortje, om te voorkomen dat men snel aangeschoten raakte door de wijn!

Hedendaags worden tapas nog steeds gegeten als voorafje of tussendoortje. En haast? Nee daar doen Spanjaarden niet aan: als je tapas eet, dan doe je dit op je gemakje. Daarnaast eet je staand om gezellig te kunnen bijpraten met vrienden of familie. Tapas eet je om te genieten, maar ook voor de sfeer!

Hier willen we graag een bruggetje maken naar het onderzoek van de “Corona Impact Monitor”, waaruit blijkt dat mensen meer tijd besteden aan het bereiden van lunch en avondeten! Dit heeft er mee te maken dat men zich sinds de coronacrisis vaker gedwongen voelt om binnen te blijven.

En in deze tijden zijn ook tapas recepten erg in trek!

Gerechten maken

Sta je graag in de keuken of lijkt het je leuk om te beginnen met het bereiden van tapas gerechten? Op internet zijn een aantal websites gespecialiseerd op gebied van tapas. Daar vind je talrijke tapas recepten en blogposts hoe je van jouw tapas avond een succes kunt maken.

Alhoewel de oorsprong van tapas in Spanje ligt, kun je natuurlijk eindeloos variëren. Je hoeft niet per se de Spaanse tapas te serveren en kunt prima eenvoudige hapjes als kaas, komkommer en olijven serveren om je tapasplank compleet te maken.

PS. Tapas maak je zonder pakjes en zakjes en het is daarom vrij gezond!