11.6 C
Medemblik
26 september 2020 01:03
Medemblik Actueel.

Foto: Host.nl

Medemblik staat kritisch tegenover biomassacentrales

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik staat in principe kritisch tegenover biomassacentrales, zeker wanneer de brandstof van ver komt en de centrale dicht bij een woonkern staat. Voor de gemeente Medemblik staat de gezondheid van haar inwoners op de eerste plaats. Medemblik reageert hiermee op een brief van Milieudefensie over de Biomassa-installaties en Biomassa-centrales.

1 biomassa-centrale in Andijk

In onze gemeente staat één kleine biomassacentrale bij de geothermiecentrale in Andijk. De biomassacentrale voorziet de geothermiecentrale van energie op piekmomenten. Daarbij wordt voornamelijk gestookt met regionaal snoeiafval. Het voordeel hiervan is dat we dit snoeiafval inzetten in ons eigen gebied. Dit wordt niet vervoerd naar andere regio’s of geëxporteerd naar het buitenland. Dat zou immers juist tot meer CO 2- uitstoot leiden. Daarnaast kunnen we de mineralen die na het verbrandingsproces resteren opnieuw inzetten, bijvoorbeeld bij het realiseren van een circulair betonnen fietspad.

Medemblik laat Milieudefensie verder weten dat zij de regierol voor de transitievisie warmte zeker gaat oppakken, volgens de gemeente Medemblik is het beleid, vastgelegd in het Programma Duurzaam Medemblik, moeten in 2050 alle woningen aardgasloos zijn, Medemblik komt daarom ook als 1 van de eersten met de transitievisie warmte waar de inwoners van de gemeente Medemblik nauw bij zullen worden betrokken.

De gemeente Medemblik zal daarom ook de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzame warmtebronnen nauwlettend blijven volgen. “Immers is de warmtetransitie een enorme opgave, alle innovaties en ontwikkelingen zijn welkom die bij kunnen dragen in een aardgasvrij wonen en werken in de gemeente Medemblik,” aldus de gemeente Medemblik

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?