Ontwikkelaars nieuwbouwwoningen gemeente Medemblik moeten zich houden aan zelfbewoningsplicht

NIBBIXWOUD – Om vooral bedrijven de voet dwars te zetten die nu nog massaal goedkope koopwoningen opkopen heeft de gemeente Medemblik in navolging van De Woonschakel nu ook in de contracten die men sluit met projectontwikkelaars het ‘zelfbewoningsplicht’ laten opnemen.

Yolanda van Helmond, woordvoerder bij de gemeente Medemblik, zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: ‘De gemeente Medemblik legt ontwikkelaars van nieuwbouw-woningbouwplannen (bijvoorbeeld bij de goedkope koopwoningen op het SEW terrein in Nibbixwoud) nu ook al op dat er in de koopcontracten voor de goedkope koopwoningen een zelfbewoningsplicht moet worden opgenomen.

Dit houdt dus in dat de eerste vijf ja na aankoop van een (goedkope) koopwoning de koper er zelf moet gaan wonen voor deze kan gaan nadenken over mogelijke verhuur aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten.  De Woonschakel heeft deze plicht ook al in hun koopcontracten laten opnemen en kan bij overtreding dan zelfs de koop ongedaan maken met oplegging van een boete.

Lees ook: De Woonschakel neemt maatregelen tegen commerciële verhuur woningen

De laatste paar jaar zijn het vooral uitzendbureaus die massaal koopwoningen opkopen om daar dan hun personeel in te huisvesten, soms tegen ware woekerprijzen wat huur betreft. Dit wordt dus nu door deze maatregel onmogelijk gemaakt.

Reageren via facebook