15.2 C
Medemblik
21 oktober 2020 17:42
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Vogelhuisjes in strijd tegen de processierups

MEDEMBLIK – Inmiddels zijn de eerste eikenprocessierupsen van dit jaar ook in onze gemeente gesignaleerd. En de haartjes van die rupsen kunnen voor veel klachten zorgen. Het in lanen planten van eiken (in de natuur staan bomensoorten meer door elkaar) zorgt ervoor dat de rupsen steeds vaker en meer voorkomen.

Veel gemeenten, waaronder Medemblik, houden daar bij nieuwe aanplant rekening mee. Daarmee is het probleem nog niet weg, want de bestaande eiken in de gemeente zijn nog steeds een lekker hapje. Gesignaleerde nesten worden door professionele bedrijven in opdracht van de gemeente weggehaald. Maar ook u kunt meehelpen de rupsen te bestrijden. Hoe? Door zelf een vogelhuisje op te hangen.

Vijf vogelhuisjes, vijf winnaars

Veel vogels die graag in nestkastjes wonen eten eikenprocessierupsen, vooral als ze een nestje hebben. Om dat te bieden zijn er in heel Medemblik tachtig nestkastjes opgehangen. De hoop is dat er zo flink wat natuurlijke vijanden van de rupsen bijkomen.

Duurzaam Medemblik gaf vijf vogelhuisjes weg. Inwoners konden meedenken over een duurzaam idee om de strijd met de vermaledijde rupsen aan te gaan. De vijf leukste, beste en meest creatieve ideeën kregen een vogelhuisje thuisbezorgd. Isabel uit Abbekerk kwam met het leukste idee.

Isabel uit Abbekerk met haar vogelhuisje

Reageren via facebook