17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 16:28
Medemblik Actueel.

CDA en VVD roepen provincie op om ganzenoverlast daadkrachtig te bestrijden

MEDEMBLIK – Meer en meer vollegrondsgroentebedrijven in West-Friesland hebben zwaar te lijden onder de grote hoeveelheid ganzen die niet alleen de oogst opeten maar door hun uitwerpselen ook de groenten waardeloos maken voor verkoop aan consumenten. Zo liep een ijsbergsla teler in Heerhugowaard in 2019 alleen al 100.000 euro schade op door ganzen.

De telers lopen tegen een muur van regeltjes aan als zij de overlast van ganzen willen bestrijden. Zo moeten de bedrijven veel, vaak dure, middelen gebruiken om de ganzen te verjagen, middelen als linten, knalapparaten maar ook lasers worden ingeschakeld. Maar veel helpt niet niet, ganzen zijn intelligente vogels die snel doorhebben dat een knalapparaat enkel hoop geluid maakt en verder niets..

Maar ook de tuinders in de gemeente Medemblik hebben veel last van ganzen, zeker na de komst van de waterbergingen in West-Friesland is de populatie ganzen enorm toegenomen waardoor de natuur volledig uit balans is geraakt.

Het CDA en VVD willen dat de provincie met passende en vooral werkende maatregelen gaat komen. Zo zegt Jan de Vries(VVD) tegen Medemblik Actueel: ,,Waar je ook kijkt:  overal ganzen op het land en langs de weg, je ziet er elk jaar meer.  Het zijn aardige beesten, zeker met pullen, maar het zijn er veel te veel geworden en ze bezorgen gigantische schade door vraat aan gewassen en vertrappen het gras.  De natuur is helemaal uit balans. De enige provincie waar de schade nog groter is, is Friesland. Gelderland is (met bijna 1/3 van de schade in Noord-Holland) de derde op rij.

Maar ook het CDA laat zich in duidelijke bewoording uit over het ‘ganzenprobleem’, Ed Meester(CDA): ,,In onze provincie Noord-Holland is de landbouwschade door ganzen het grootst. Een paar jaar geleden heeft Jaap Bond, als gedeputeerde met een groot hart voor de agrarische sector, veel werk verzet om de regelgeving te versoepelen. Met wisselend succes, want ondanks alles is het probleem er ogenschijnlijk niet kleiner op geworden. We beheersen het ganzenprobleem ook in Medemblik niet. Het is al jaren één grote ergernis dat de ganzen veel jonge gewassen en vers gras opvreten. Bovendien poepen ze alles onder, wat allerminst een fraai gezicht is en ook is dat schadelijk voor andere vogels. Aan het eind van dit jaar gaat de provincie Noord-Holland het ganzenbeleid wederom wijzigen. Een aantal belemmeringen in het beheren van ganzen wordt weggenomen maar daarnaast neemt de schadevergoeding voor landbouwschade door ganzen vanaf maar 2021 af. Tevens is het onduidelijk of de te nemen maatregelen het gewenste effect zullen hebben. Het provinciebestuur van Noord-Holland liet vorig jaar na de coalitieonderhandelingen weten het eigen risico van 5 naar 20 procent op te willen schroeven. Het CDA vindt dat onacceptabel.

Ook Natura2000 heeft het zwaar te verduren door de ganzen

,,Zoveel ganzen is ook slecht voor de ecologie in Natura 2000 gebieden en ze vertrappen ook ecologische oevers, dus uit vanuit die kant is het ook een slechte ontwikkeling. Tenslotte zijn de vogels, in deze enorme aantallen, ook riskant voor het verkeer:  voor automobilisten maar zeker ook voor fietsers, bv wielrenners en mensen op een e-bike die opeens op volle snelheid zo’n grote vogel voor hun wielen krijgen,” gaat Jan de Vries verder.

Krachtige bestrijding ganzenoverlast

Voor Ed Meester is er maar 1 oplossing, een krachtige bestrijding van de overlast veroorzaakt door ganzen. ,,Provincie Noord-Holland wil het eigen risico verhogen, omdat ze vindt dat ondernemers een financiële prikkel nodig hebben om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Het CDA in Noord-Holland heeft naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak schriftelijke vragen gesteld over het verhogen van eigen risico bij faunaschade door ganzen en uit een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland blijkt dat de ondernemer niet meer kán doen om ganzenschade te voorkomen.

Een extra financiële prikkel is volgens Willemien Koning, Statenlid van het CDA, dan ook zeer onterecht. In de praktijk is de ondernemer, ondanks alle genomen maatregelen tegen de ganzen, nauwelijks in staat om de ganzenschade te voorkomen of te beperken.

De ondernemers voeren het beleid van de provincie uit met alle beperkingen die hen worden opgelegd van dien. Zij willen best op andere wijze beheren, maar dat mag niet. Gedeputeerde Esther Rommel heeft beloofd om de actuele problemen in kaart te brengen en te inventariseren hoe de overlast kan worden ingeperkt, maar dat heeft Jaap Bond al voor haar gedaan. We moeten nu echt de ganzenoverlast daadkrachtig gaan bestrijden, want preventief ruimen van ganzen is altijd nog efficiënter en goedkoper dan de inzet van de agrariërs zelf om de overlast tegen te gaan. Bovendien wordt onze provincie er een stuk mooier op,” aldus Ed Meester

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?