PWF wil opheldering college Medemblik over HVC en samenwerkingsverbanden, ‘wie is verantwoordelijk voor de risico’s?’

MEDEMBLIK – Veel mensen denken dat de vuilstort in de Wieringermeer bij Opperdoes van HVC is, maar HVC is slechts een gebruiker van deze stortplaats. Wel heeft HVC vingers in de pap bij de overige bedrijven die ook op de vuilstort gevestigd zijn.

Zo is Sortiva een initiatief van GP Groot en HVC en is Energiezorg een samenwerking tussen HVC en Afvalzorg, de beheerder van de stortplaats en de initiatiefnemer van het zonnepark op het terrein. Afvalzorg zelf heeft als aandeelhouders 3 provincies, en is de NV Afvalzorg Holding direct of indirect de moedermaatschappij van deelnemingen die activiteiten uitvoeren op het gebied van afvalverwerking en het beheren van stortlocaties en het bewerken van secundaire grond- en bouwstoffen.

Siem Zeilemaker, fractieleider van PWF wil van het college van  Medemblik weten of zij op de hoogte zijn van het bovenstaande en of er meer bedrijven zijn waar HVC in participeert en als dat zo is dan wil Zeilemaker graag weten welke bedrijven dit zijn. Maar ook vraagt Zeilemaker zich af of deze zaken zijn goedgekeurd tijdens de aandeelhoudersvergadering en wil daar een antwoord van het college op.

Siem Zeilemaker vraagt zich daarnaast af of de gemeente Medemblik als aandeelhouder van HVC ook indirect aandeelhouder en risicodrager zijn van 1 of meer van deze bedrijven. Zeilemaker wil van het college weten welke bedrijven dit dan zijn als dit zo is.

Maar ook wil Siem Zeilemaker weten of het college wel op de hoogte is van alle milieubelastende activiteiten van deze bedrijven in de omgeving van de gemeente Medemblik. Als het college hiervan op de hoogte is dan wil Zeilemaker daar graag een overzicht van krijgen. Maar als de gemeente Medemblik dit overzicht niet heeft dan wil Siem Zeilemaker dat het college een reactie moet geven of zij niet vinden of de inwoners van de gemeente Medemblik recht hebben om dit wel te weten.

Reageren via facebook