Windturbines straks op 400 én 198 meter van woningen

WESTFRIESLAND – Met steun van de VVD, D66, PvdA en GroenLinks, heeft gedeputeerde Edward Stigter zijn zin gekregen. De wettelijke grens van 600 meter is teruggebracht naar even ruim 400 meter, waardoor de weg vrij is gemaakt voor de komst van 150 tot 200 windturbines van 175 meter hoog. Voor mensen die op het platteland wonen met de buren op enkele honderden meters gaat het nog erger worden, daar is de grens op 198 meter gesteld.

In juni wordt de Regionale Energiestrategie (RES) definitief aangenomen maar nu is al duidelijk dat dit zonder slag of stoot zal gaan gebeuren. Van diverse kanten wordt de gedeputeerde Stigter beschuldigd van het verwoesten van landschappen en dat hij maar weinig op heeft met het woon- en leefklimaat van de inwoners van Noord-Holland.

Opvallend is dat wederom vooral Noord-Holland Noord is aangemerkt als de plaats waar de windturbines moeten komen, na de 100 windturbines in de Wieringermeer is ook Hollands Kroon en de rest van de Noordkop nog steeds aangewezen als plaats waar nog zeker 100 tot 150 windturbines moeten worden geplaatst.

Wies Thesingh-Van Eijck zegt als projectleider van de RES in Noord-Holland Noord dat er nog geen definitieve locaties zijn aangegeven, ,,maar wel kijken wel naar gebieden waar grootschalige windparken gerealiseerd kunnen worden.”  De tegenstanders wijzen massaal naar Duitsland, daar is de grens gesteld op 1000 meter van woonkernen, en dat wordt mogelijk nog verder uitgebreid naar 1250 meter.

Rechtszaken en Raad van State

De tegenstanders hebben al laten weten dat zij tot de hoogste instantie zullen gaan door procederen om de komst van de honderden windturbines tegen te houden. “Als het moet gaan we naar het Europese Hof.” De tegenstanders van de komst van zoveel windturbines in Noord-Holland Noord zeggen het vooral schandalig te vinden dat juist dit deel van Noord-Holland weer de pineut is.

In Westfriesland hebben de diverse protestgroepen al laten weten nauw te zullen gaan samenwerken om een zo breed mogelijk front te gaan vormen in de strijd tegen de komst van deze windturbines.

 

Reageren via facebook