14.3 C
Medemblik
26 september 2020 15:00
Medemblik Actueel.

Medemblikse kinderen betrokken bij ernstige datalek bij leerlingenvervoer West-Friesland

MEDEMBLIK – Bij het aanbesteden van het leerlingenvervoer in West-Friesland zijn ernstige fouten gemaakt, het bedrijf die dit regelde heeft de website waarop men zich moest aanmelden pas eind september aangepast maar daarvoor waren alle gegevens van deze ± 151 leerlingen voor iedereen te lezen. Deze gegevens hebben mogelijk enkele jaren open en bloot op straat gelegen vanwege de zeer slechte beveiliging van de website. De documenten die in te lezen waren stammen namelijk uit 2013.

Bij de datalek zijn de gegevens van veel kinderen uit de gemeente Medemblik op straat komen te liggen, gegevens als namen, telefoonnummer,huisadressen,geboortedata en schooladressen.

Silva Visser van de ChristenUnie in Medemblik zegt tegen Medemblik Actueel toen zij dit kreeg te horen: “ChristenUnie heeft een paar maanden terug een datalek in Medemblik serieus aan de kaak gesteld en een motie ingediend dat bewustwording over omgaan met persoonlijke gegevens veel beter moet. De burgemeester heeft dit tot nu toe goed opgepakt en maatregelen genomen. Of ze voldoende zijn, zal uit de praktijk moeten blijken. Nu is er weer een datalek gemeld bij Hoorn over de persoonsgegevens van leerlingen in en aanbesteding. Wederom, denk ik dan. Wat hebben we geleerd? En hoe ver mag de gemeente gaan om nog steeds met een laconieke houding tegenover de burgers met onze IK omgaan. CU heeft vragen gesteld en we zijn benieuwd naar de antwoorden. Balen doen we zonder antwoorden al. Gelukkig hebben we de wet datalek en moet het gemeld worden. Ik vraag me af of we het zonder die wet überhaupt te weten hadden komen.

De ChristenUnie wil nu van het college wel eens weten of er bij dit datalek ook gegevens van kinderen uit Medemblik zijn betrokken, en of het college hier uberhaupt van op de hoogte was. Verder wil de ChristenUnie weten of er maatregelen zijn genomen om dit in de toekomst tegen te gaan en hoe groot de schade is nadat het lek bekend werd.

Verder wil de ChristenUnie van het college weten hoe zij denkt dit in de toekomst te kunnen voorkomen en of er een melding is gemaakt bij de instanties die hier overgaan.

In 2016 was er nog een aanbestedingsronde en toen zijn enkel de straatnamen en postcodes van de leerlingen op straat komen te liggen. Hoorn die als centrumgemeente dit allemaal moet regelen heeft de betrokkenen wel een brief gestuurd met excuses dat dit heeft kunnen gebeuren.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?