Weerbericht Medemblik: rustig winterweer, van het weekend onstuimig

MEDEMBLIK – Vandaag zal de zon weer regelmatig te zien zijn maar er zullen ook wolkenvelden overtrekken, het blijft wel droog en met een middagtemperatuur van rond de 9 graden zal de donderdag een rustige winterdag gaan worden. De wind is overwegend zwak tot matig en waait uit het westen. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot iets boven het vriespunt en kan bij zonsopkomst lokaal de wegen glad worden door aanvriezing.

Vrijdag is ook nog een vrij zonnige dag al trekt de wind wel wat meer aan en draait deze naar het zuiden/zuidwesten. Met 8 graden is het boven normaal warm voor begin februari.  Na vrijdag gaat het roer om en krijgen wij een periode van onstuimig weer met op zondag mogelijk zelfs een heuse februaristorm.

Een hogedrukgebied ligt zaterdag boven Zuidoost-Europa verliest geleidelijk zijn invloed op onze omgeving. Zaterdagavond passeert een zwak front behorend bij een IJslands laag. tegelijkertijd trekt een eerste randstoring via Schotland noordoostwaarts, het bijbehorende frontale systeem passeert zondagochtend onze omgeving en de gradiënt neemt al sterk toe. In het kielzog van de eerste randstoring trekt een tweede, snel uitdiepende randstoring zondag overdag over Schotland oostwaarts richting Scandinavië, alwaar het maandag noordoostwaarts overheen trekt. Deze tweede randstoring bevindt zich zondag onder de linker uitgang van een zeer krachtige west-oost gerichte jetstreak van meer dan 200 kn die op Ierland is gericht.

Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (zeer) zware windstoten op met name zondag. Het zwaartepunt ligt nu op de zondagmiddag en -avond en de kans op zeer zware windstoten uit een zuidwestelijke richting is nog wat verder toegenomen t.o.v. de voorgaande dagen. In de koers en diepte van het laag is er weliswaar nog kleine een geringe spreiding, maar de kans op zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur is nu in het hele land nagenoeg 100%. De kans op windstoten van meer dan 120 km/uur bedraagt nu ca. 50% en een enkele EPS-leden komen nog steeds met uitschieters van boven de 140 km/uur. Na passage van het koufront later op zondagavond draait de wind naar west en neemt weliswaar af, maar de zware windstoten blijven tot en met dinsdag aanwezig.

Pas volgende week woensdag neemt de kans op zware windstoten af wanneer de doorstroomde trekrug passeert.

Reageren via facebook