Westerzeedijk opgeschoond door ‘stille rapers’

MEDEMBLIK – Nee, ze hebben geen taakstraf en ja, ze hebben best iets beters te doen. Toch kozen deze vijf toppers er vanmorgen voor om de Westerzeedijk tussen Medemblik en Aartswoud op te schonen. Maar liefst 15 zakken troep werden er opgeruimd.

Marja Dekker, Anne de Bruin, Leo de Jong, Arie de Lange en Gerda Holla stonden om 9 uur paraat naast de grasdrogerij. Aan éen kant van de weg werd er richting restaurant Het Wagenwiel in Lambertschaag gelopen. En wat een troep lag er. “Ongelofelijk wat mensen allemaal uit hun auto gooien. Dit is toch niet normaal,” klinkt het. Er verdwijnt dan ook van alles in de vuilniszakken. Blikjes, pakjes, sigarettenpeuken en -pakjes, cosmeticaverpakkingen, plastic bekertjes, doppen, Mc Donalds afval, velgen, stukken piepschuim en plastic, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gevonden langs de weg. Bij het Wagenwiel aangekomen volgde een korte pauze. Hierna werd er aan de andere kant weer terug gelopen.

Tekst loopt door onder de foto

Het was de vierde ochtend dat de ‘stille rapers’ aan de slag gingen. Ze begonnen drie weken geleden bij de BP in Medemblik en kwamen vandaag op hun eindpunt bij Het Wagenwiel aan. “Daarachter wordt er door bewoners uit Aartswoud geraapt,” weet éen van hen. Er werden vanmorgen 15 zakken opgeruimd en dat is zowel een slecht als een goed teken.

“Vorig jaar zijn we hier ook geweest en toen raapten we 26 zakken op. Dus ja, 15 zakken is natuurlijk nog steeds veel te veel maar het is gelukkig wel een stuk minder dan vorig jaar en dat is heel mooi,” aldus Anne de Bruin. Over het hele traject, van de BP tot het Wagenwiel, zijn nu 68 zakken troep opgeruimd. Vorig jaar waren dit 113 zakken. Vorig jaar gebeurde dit in zes dagdelen, dit jaar vier.

Reageren via facebook