CDA: “Geen calamiteitenplan Bonifaciustoren, begrijpelijk maar beter voorkomen dan genezen”

MEDEMBLIK – Het CDA Medemblik is verbaasd dat er geen calamiteitenplan klaar ligt voor de Bonifaciustoren in Medemblik. De toren zit nog wel binnen de veiligheidsmarge maar het is met 5% nog maar net aan.

Els van den Bosch (CDA)zegt in een reactie: “De gemeente geeft aan dat er nu nog geen gevaar is van omvallen. De eigenaar, in dit geval de gemeente, is hiervoor verantwoordelijk. Mocht zich desondanks een incident voordoen dat resulteert in een calamiteit dan zal de gemeente de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord inschakelen. Deze organisatie is hierin deskundig en gespecialiseerd en beschikt over de mogelijk noodzakelijke plannen voor bijvoorbeeld communicatie en hulp bij bijzondere omstandigheden.”

Voorkomen is beter dan genezen

Ook Ed Meester (CDA) zegt in een reactie dat hij het begrijpt dat er geen plan ligt maar uiteraard is voorkomen belangrijker dan genezen: “We zullen hierover nauw contact houden met ons college. Daarnaast blijkt het in de praktijk niet altijd mogelijk om voor eventuele calamiteiten –die zouden kunnen gebeuren- een plan uit een lade te trekken. Denk bijvoorbeeld aan de brand van de molen de Ceres in Bovenkarspel of aan het ingestorte dak van het AZ-stadion.

Bij omwonenden van de Bonifaciustoren is het nieuws dat de toren nog binnen de veiligheidsmarge zit maar dat dit nog maar 5% is als een bevestiging gekomen op wat zij eigenlijk al wisten, dat de toren sinds 2018, vooral door de aanhoudende droogte, sneller scheef is gaan staan dan verwacht.  Wel vinden zij het vreemd dat de gemeente geen calamiteitenplan heeft.  Één van de bewoners van de Overtoom zegt in een reactie: “Moet er dan eerst iets gebeuren voor men een calamiteitenplan gaat opstellen? Ik voel mij nog wel veilig, omvallen zal hij nog wel niet doen maar ik vind wel dat de gemeente Medemblik er nog al nochalant mee omgaat. Als je weet dat hij nog maar 5% binnen de veiligheidsmarge valt dan zorg je er toch voor dat je een plan klaar hebt liggen voor het geval dat……”

De gemeente verwacht in 2021 de werkzaamheden aan de toren te kunnen starten, eerder gaf de gemeenteraad al haar akkoord voor de werkzaamheden aan de toren om de scheefstand tot staan te brengen door onder de toren palen te boren en een fundering aan te leggen, iets dat nu niet het geval is.

Reageren via facebook