Buurtbussen overvol, SP wil oplossingen

MEDEMBLIK – De SP-fractie in Noord-Holland heeft 23 december 2019 schriftelijke vragen gesteld aan GS vanwege de overbezetting in de buurtbussen. Genoeg reden om te vragen aan Wim Hoogervorst van de SP om het waarom van deze vragen.

Het is al jaren een doorn in het oog van de SP in Enkhuizen en nu ook in de Provinciale Staten van Noord-Holland, dat er geen reguliere busdienst wordt opgezet. Ook voor de gemeente Hoorn, moet het waardeloos zijn dat de periferie (Schellinkhout, Wijdenes, Hem, Venhuizen, Midwoud/ Oostwoud enz. enz. geen fatsoenlijk openbaar vervoer hebben naar de stad Hoorn. Ook frequentie is te laag. Het parkeerterrein van Station Hoogkarspel staat dagelijks helemaal vol met auto’s. OV moet betrouwbaar zijn en wanneer er ook nog eens een groeiend aantal mensen met de buurtbus rijden en deze vaak meer mensen meenemen dan 8 toegestane personen, is een redenering dat er een reguliere kleine of grote bus wordt ingezet en misschien met een half uurdienst ook aansluitend op de treinen in de streek.

De fractie van de SP gaat ook nog verder in hun vraagstelling en vragen hoe het zit met de opleiding van de vrijwillige chauffeurs. Nu worden deze mensen alleen maar gekeurd en krijgen een kleine uitleg hoe alles functioneert in de bus. Lossen kaartjes worden alleen nog verkocht via een pinapparaat en de Ov-chipkaart. Dus eigenlijk weet de opdrachtgever en de uitvoerende busmaatschappij precies hoeveel reizigers meegaan. En op welk tijdstip.