Inwoners Medemblik spreken schande over jacht op zwanen maar klagen bij de verkeerde instantie

OOSTWOUD – Vorige week maandag werden er op het land van de familie Strating door jagers 2 zwanen aangeschoten en naar later bleek op brute wijze de nek omgedraaid, tot grote schrik van de moeder van Myrre Strating.

Willeke Strating plaatste op onze Facebookpagina haar relaas over hoe de twee mannen op maar 50 meter afstand van paarden de zwanen ‘afknalden’. In een reactie vertelde Willeke Strating vorige week maandag, “Ben er de hele middag al verdrietig van. Twee prachtige zwanen vanmiddag afgeknald in de wei achter ons huis bij het Egboets water in Oostwoud . Bij navraag blijkt het dan “overlast bestrijding” te zijn.
Overlast voor wie dan????

Navraag bij de gemeente Medemblik leverde toen al direct op dat zij niet de vergunningen voor de jacht uitgeven maar dat dit de provincie Noord-Holland is, deze reageerden bevestigend dat de jagers inderdaad een jachtvergunning hebben en dat de zwanen werden afgeschoten vanwege overlast die een grotere groep zwanen veroorzaakt aan de landerijen van agrariërs.

U kunt via deze link klagen bij de provincie Noord-Holland over het afschieten van zwanen en de jacht op andere dieren.

Siem Zeilemaker (PWF) heeft maandag schriftelijke vragen gesteld over dit voorval aan de gemeente Medemblik en dan vooral of het jachtverbod dat is ingesteld tussen 1991 en 1994 nog steeds geldig is.

Tegenstander

Opvallend bij de vele reacties is dat men direct met het bestraffende vingertje richting de gemeente Medemblik wijst terwijl zij met jachtvergunningen niets te maken hebben. Eén van de reageerders verklaarde zelfs, het speelt zich toch af binnen de gemeente Medemblik dan is dus Medemblik de schuldige, maar helaas werkt het zo niet. Binnen de politiek van Medemblik hoor je ook steeds vaker de reactie dat de inwoners van Medemblik de gemeente meer als tegenstander zien dan als medestander.

[signoff]