NIBBIXWOUD – Op 11 mei 2017 gaf de gemeenteraad haar fiat aan de uitbreidingsplannen van Mol Freesia in Nibbixwoud. De uitbreiding van het bedrijf met 3,5 hectare aan kassen wordt in 2 fases gerealiseerd.
Fase 1, aanleg van een zonneboilerveld is op dit moment al in uitvoering, fase 2 de bouw van de kassen kan pas als het bestemmingsplan is aangepast. Deze uitbreiding van het kassencomplex vindt plaats op gronden waar eerder de uitbreiding van het bedrijventerrein Overspoor Oost op zou gaan plaatsvinden.
CO2 reductie
Doelstelling van het bedrijf is een verdere verduurzaming van het bedrijf tot stand te brengen in de vorm van een 80% CO2 reductie. De ambitie tot verduurzaming vereist een groei van het bedrijf. Het extra kasoppervlak biedt het bedrijf de kans om marktleider te blijven, ook op het gebied van kwaliteit en innovatie.
Samen met de provincie en de omwonenden is een plan gemaakt voor de landschappelijke inpassing en is er voor gekozen voor de uitbreiding een zogenaamd, postzegelbestemmingsplan op te stellen.
Tekst loopt door onder de tekening
Met het ontwerpbestemmingsplan Nibbixwoud – Overspoor 80 wordt het bestaande bouwvlak aan de zuidkant zodanig vergroot dat de uitbreiding van het kassencomplex mogelijk wordt. Voor de landschappelijke inpassing is een bestemming Groen opgenomen, waarbinnen de afschermende groenzone moet worden gerealiseerd.
Om dit te waarborgen is in de regels een voorwaardelijke verplichting opgenomen voor het oprichten van de uitbreiding van het kassencomplex. Daarnaast is, ter uitvoering van het raadsbesluit van 11 mei 2017, een voorwaardelijke verplichting in de gebruiksregels opgenomen, waarmee gewaarborgd wordt dat de lichtuitstoot extra wordt beperkt.
Samen met de provincie en omwonenden is er voor gekozen om direct met een ontwerpbestemmingsplan te starten en geen inspraakperiode te houden, wel kunnen er zienswijzen worden ingediend.
Wel zijn er consequenties als de formele procedure niet wordt opgestart, er vindt dan geen herziening plaats van het bestemmingsplan voor het plangebied met als gevolg dat de uitbreiding van het kassencomplex niet gerealiseerd kan worden. In het coalitieakkoord 2018-2022 is opgenomen ‘Samen aan de Slag’ waarin ruimte wordt geboden aan ondernemers en waarin initiatieven worden omarmd.
Agrarische bedrijvigheid wordt gestimuleerd door de mogelijkheid van innovatie en verruiming van de bedrijfsvoering (mits dit voldoet aan een goede ruimtelijke ordening en het in overeenstemming is met ons beleid). Tevens wordt met het akkoord gestreefd naar een duurzame gemeente, waarin inwoners en bedrijven aan de basis staan van de energietransitie.
De gemeente is hierbij behulpzaam. De vergroting van het kassencomplex in samenhang met het zonneboilerveld heeft een hoog innovatief en duurzaam karakter en kan een voorbeeldfunctie vervullen voor de regio. Dergelijke initiatieven passen binnen het streven van het coalitieakkoord.
De gemeente zal binnenkort de formele procedure starten waarna er vanaf eind november begin december voor de duur van zes weken deze ter inzage ligt op het gemeentehuis in Wognum. De gemeenteraad zal dan op 19 maart 2020 haar akkoord moeten gaan geven over het aangepaste bestemmingsplan
[signoff]