Station Abbekerk verkocht aan Stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik

ABBEKERK – De gemeente Medemblik is sinds 2007 eigenaar van het stationsgebouw Abbekerk-Lambertschaag gelegen aan de Stationsbuurt 3 in Benningbroek. Dit gebouw is destijds aangekocht om zorg te kunnen dragen voor het behoud van het pand als stationsgebouw. Nu wordt uitvoering gegeven aan deze doelstelling. 

Aanleiding hiervoor is de urgentie van groot onderhoud. Om te voorkomen dat de gemeente voor grote uitgaven komt te staan voor dit gebouw zijn gesprekken met de Stichting Stoomtram opgestart. Dit heeft geleid tot verkoop voor € 263.000,00 kosten koper. De basis voor deze verkoopprijs is een onafhankelijk taxatierapport waarin een waarde van € 255.000,00 is vermeld. De boekwaarde van het pand is op 31 december 2019 € 335.000,00.De resultaten van deze verkoop worden in de lentenota van 2020 verwerkt.

Tijdens de transactie is een samenwerking tot stand gekomen met de Provincie Noord-Holland omdat de Stoomtram graag de status van Provinciaal Monument aan het gebouw wil laten toekennen. De Provincie heeft aangegeven hier haar medewerking aan te willen geven en deze procedure is nog in volle gang.

Deze medewerking is uitzonderlijk te noemen omdat de Provincie heeft aangegeven geen monumenten meer op te nemen. Zij kennen het gebouw en het gehele traject van de Stoomtram een hoge museale en historische waarde toe wat positief bijdraagt aan de inzet en inspanningen van de Stoomtram.

[signoff]

Reageren via facebook