13 C
Medemblik
27 september 2020 02:57
Medemblik Actueel.

Veel schade bij de plofkraak op de geldautomaat van de RABObank in Wervershoof.

Omwonenden geldautomaten voelen zich onveilig door toename aantal plofkraken

MEDEMBLIK – In Noord-Hollands is een sterke stijging van het aantal plofkraken op geldautomaten, waarbij de criminelen niet schuwen extreem zware explosieven te gebruiken.

Afgelopen nacht was het raak in Noord-Scharwoude waar de plofkraak een enorme chaos aanrichtte aan het gebouw waar de geldautomaat in gehuisvest was, maar ook omliggende gebouwen hebben duidelijk zichtbare schade opgelopen.

Een rondvraag in de gemeente Medemblik bij omwonenden van geldautomaten blijkt dat zij zich toch wel zorgen maken over het extreme geweld waarmee deze plofkraken worden gedaan.  Bang voor hun woning en voor eigen gezondheid zorgt bij veel omwonenden voor angst.. “Wanneer hier?”  zegt een bewoonster van de Nieuwstraat in Medemblik, “Je schrikt je toch te pletter als je de foto’s in de krant ziet als er weer een plofkraak is geweest,” vervolgd de vrouw.

Lees ook: Plofkraak Rabobank Wervershoof

De Rabobank laat in een reactie weten er alles aan te doen om de veiligheid van de omwonenden zo hoog mogelijk te houden maar 100% veilig is een utopie tegen deze criminelen. De woordvoerder van de Rabobank in West-Friesland zegt dat de bank er zeker hard mee bezig is om de veiligheid te waarborgen en diverse maatregelen heeft genomen en gaat nemen, maar welke maatregelen dit zijn wordt niet verteld om de criminelen niet al te wijs maken.

In 2014 was er nog een sterke daling van het aantal plofkraken in Westfriesland maar sinds een jaar neemt het aantal plofkraken weer een vlucht.

Plofkraken in de toekomst dodelijk?

De politie vreest dat plofkraken in de toekomst zo uit de hand kunnen gaan lopen, dat ze tot dodelijke slachtoffers kunnen leiden. “Gelukkig zijn er nu nog geen slachtoffers die zijn overleden. Wij zijn er wel bang voor dat een plofkraak zo ernstig uit de hand loopt dat er brand of iets dergelijks ontstaat, waardoor mensen kunnen omkomen”, zegt de landelijke eenheid van politie.

Wel of niet lucratief?

De banken willen niet vertellen over de hoeveelheid geld dat bij een plofkraak buit wordt gemaakt maar uit recente rechtszittingen komen bedragen van vele tienduizenden euro’s tot zelfs enkele honderdduizenden euro’s naar buiten.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?