17.5 C
Medemblik
14 juli 2020 05:11
Medemblik Actueel.

PWF wil scherpere regels Bibob wet.

MEDEMBLIK – In 2003 heeft de regering de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) ingesteld. Deze wet heeft als doel om gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries aanvragers van vergunningen en subsidies te toetsen bij het landelijke bureau BIBOB of de aanvragers zich niet met illegale werkzaamheden bezig zijn.  

Criminelen maak vaak gebruik van vergunningen en subsidies om op deze manier geld verkregen in de onderwereld wit te wassen in de bovenwereld. Met de wet Bibob hebben de overheden een middel in handen om aanvragers die niet voldoen aan deze wet geen vergunning te geven of subsidies te verstrekken.

Aanscherping wet Bibob

Progressief Westfriesland wil nu dat de gemeente Medemblik deze wet gaat aanscherpen voor de gemeente Medemblik om zo de ‘onderwereld’ het onmogelijk te maken illegaal verkregen gelden uit bijvoorbeeld drugshandel niet te kunnen witwassen via constructies als aankoop onroerend goed als winkels en woningen.

Medemblik moet dan bij een verdachte transactie dit melden bij het Landelijk Bureau BIBOB die dan onderzoek gaat doen naar de persoon/personen die deze transactie willen gaan maken. Het Landelijk Bureau BIBOB kijkt dan of er door de aanvragers geen fraude heeft gepleegd, of de aanvrager eerder is betrokken is geweest bij criminele activiteiten en in welke branche de aanvrager werkzaam is.

Progressief Westfriesland wil aankomend jaar hier een motie over gaan indienen waarin het college wordt opgeroepen om de Wet Bibob aan te scherpen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?