Medemblik Actueel.

Gezondheid Politiek

VVD Medemblik zet vraagtekens bij lage dekkingsgraad inentingen tegen mazelen

MEDEMBLIK – Dirk Steltenpool van de VVD in Medemblik is verbaasd over de lage dekkingsgraad van de hoeveelheid inentingen tegen mazelen in de gemeente Medemblik. Zeker als men gaat kijken bij de omliggende gemeenten waar de dekkingsgraad veel hoger ligt.

Steltenpool wil dat het college met een plan van aanpak gaat komen om deze dekkingsgraad te verhogen.

Meest besmettelijke ziekte

Mazelen (morbilli) is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar.

Ziekteverschijnselen

Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is. Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd. De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10000 gevallen. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen.(RIVM)

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook